Teleskop oppdaget mystiske radiosignaler fra fjern galakse

Blant signalene er det ett som går i én rytme. - Veldig uvanlig, sier forsker.

ILLUSTASJON: Her har en kunstner illustrert hvordan det ser ut da to nøytronstjerner slås sammen. Det spekuleres i om en slik sammenslåing kan føre til signalene. Foto: AFP
ILLUSTASJON: Her har en kunstner illustrert hvordan det ser ut da to nøytronstjerner slås sammen. Det spekuleres i om en slik sammenslåing kan føre til signalene. Foto: AFP Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

CHIME-teleskopet i British Columbia har plukket opp mystiske radiosignaler fra en fjern galakse.

Det kommer fram i en studie fra McGill University i Canada.

Teleskopet plukket opp totalt 13 radiosignaler, omtalt som FRB, fra samme kilde lokalisert 1,5 milliarder lysår unna. Blant radiosignalene var ett signal som gikk i én gjentatt rytme.

Ifølge BBC og National Geographic skal det kun ha skjedd én gang tidligere at et slikt gjentagende signal er plukket opp.

- Veldig uvanlig

Postdoktor Shriharsh Tendulkar i avdeling for fysikk ved McGill University har ledet studien. Han sier at det er veldig uvanlig at det er oppdaget enda et slikt gjentagende signal.

Nå skal forskerne fortsette å bruke CHIME-teleskopet til å observere himmelregionen hvor disse signalene kom fra, samt følge opp funnene med andre teleskoper.

- Vi prøver å bygge opp ledetråder og prøver å forstå hvorvidt de vanlige radiosignalene og den med gjentagende rytme stammer fra forskjellige populasjoner, sier Tendulkar.

- Kommer de fra forskjellige objekter? Eller er de relatert på noen måte til hverandre? Vi prøver å finne ut av disse tingene, så det er veldig spennende, sier han.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer