Telia-aksjen falt med 15 prosent

Da børsen i Stockholm åpnet dørene i dag, falt verdien av Telia-aksjen med ni kroner, eller 15 prosent. Og dette er bare begynnelsen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Aksje-raset kommer etter at det lørdag ble klart at Telia ikke får noen av de ettertraktede UMTS-lisensene i Sverige. UMTS er tredje generasjons mobiltelefoni og skal gi mobilbrukere muligheten til å overføre blant annet bilder, musikk og video til telefoner. I fremtida kan UMTS bli et være eller ikke være for teleselskapene, og at det statseide selskapet ikke fikk lisens, kom derfor som julekvelden på kjerringa.

Vil falle som en stein

Nærmere én million svensker kjøpte «folkeaksjer» i Telia da selskapet gikk på børs i sommer. De våknet til en utrygg børsdag: Enkelte analytikere har spådd at kursen kommer til å falle med opp mot 10 kroner i løpet av dagen. De mest svartsynte tror at aksjene kan gå ned med 15-20 kroner.

Ifølge den svenske avisa Aftonbladet angrer nå åtte av ti lesere på at de kjøpte aksjer i Telenors tidligere fusjons-kamerat. Et opprør blant folkeaksjonærene kan føre til at næringsminister Bjørn Rosengren må slåss for å beholde stillingen sin.

Søker samarbeidspartner

Telias styreleder Lars-Eric Petersson fikk beskjeden om avslaget mens han sto i dusjen.

- Dette kunne bare skje i Sverige, sa han. Telia-ledelsen satt i krisemøte i går og har varslet at de vil klage på avgjørelsen.

Samtidig signaliserer flere av de fire selskapene som fikk lisens, at Telia kan være en aktuell samarbeidspartner. Telia har kunder, merkenavn og en godt utbygd infrastruktur over hele Sverige. Det svenske selskapet HI3G, som er eid av Wallenberg-familien, er hyppig nevnt som redningsmann for Telia. HI3G fikk UMTS-lisens, og det spekuleres nå i at selskapet ønsker seg Telia som medeier.

Følg Telia-kursen på Aftonbladets sider

FIKK IKKE LISENS: På lørdag fikk Telias fungerende konsernsjef Marianna Nivert sjokkbeskjeden om at selskapet ikke fikk lisens. Hittil i dag har aksjen falt med 15 prosent.