Telia overtar NetCom

Telia vant kampen om NetCom da de i dag sikret seg mer enn 50 prosent av aksjene. NetCom lover at kundene vil tjene på oppkjøpet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De siste dagenes intense forhandlinger om mobilselskapet er dermed over. Svenskene kontrollerer NetCom og blir Telenors argeste mobilkonkurrent i Norge.

- Dette blir bra og morsomt. Telia vil tilføre oss ny kompetanse som vil skjerpe konkurransen i det norske mobilmarkedet, sier informasjonsdirektør Guri Wormdahl i NetCom til Dagbladet.no.

Hun vil likevel ikke love at Telia-oppkjøpet vil føre til billigere priser for norske mobilbrukere. Men hun lover at NetCom vil dra nytte av Telias erfaring og kunnskap - noe som vil komme norske kunder til gode. NetCom beholder navnet og forblir et norsk selskap.

- Vi ønsker Telia velkommen som konkurrent, sier pressetalsmann Dag Melgaard i Telenor til Dagbladet.no.

Han sier at eierskaps-skiftet ikke vil bety noe for kundene på kort sikt. Hva som skjer på lengre sikt, avhenger av hvordan Telia velger å drive NetCom. Heller ikke han tør love billigere mobilpriser med svenske NetCom-eiere.

Telia-sjef Jan-Åke Kark var tidligere denne uken på besøk i Norge for å diskutere NetCom-oppkjøpet i all hemmelighet. I ettermiddag kom bekreftelsen. Ifølge en pressemelding fra NetCom fikk Kark tilslaget på 470 kroner per aksje. Til sammen utgjør handelen nesten 23 milliarder svenske kroner.

- Gjennom kjøpet av NetCom forsterker vi vår posisjon som ledende aktør på verdens mest utviklede mobilmarked, sier Kark i en pressemelding.

I alt har Telia kjøpt vel 17 millioner aksjer pluss kjøpsopsjoner for drøye 7,5 millioner aksjer. Til sammen tilsvarer dette 51,5 prosent av de stemmeberettigede aksjene i NetCom.

Dermed er Telia sterkt inne i alle de nordiske landene. 4 av 14 millioner nordiske mobilkunder betaler regningen sin til Telia.

Ryktene har gått i hele dag om Telia-kuppet. Ifølge Financial Times foreberedte det svenske teleselskapet et kjempebud. Tele Danmark har tidligere tilbudt å betale 310 kroner per NetCom-aksje. Idag smelte svenskene 470 kroner i bordet per aksje.

Torsdag var en aksje i mobiloperatør-selskapet verdsatt til 413 kroner.

NetCom er det største teleselskapet på Oslo Børs. Fjorårets omsetning var på 2,5 milliarder kroner, og overskuddet før skatt var 331 millioner kroner.

Selskapet har 753 000 kunder og 29 prosent av GSM-markedet i Norge. De største eierne er Tele Danmark, SBC/Ameritech, Comvik International og Orkla.

Orklas Investeringsvirksomhet har akseptert å selge alle sine 4.822.992 aksjer i NetCom. Dette gir selskapet en gevinst på ca. 2,2 milliarder kroner.

Orkla klagde tidligere på at NetCom var ute og lette etter noen som var villige til å betale mer enn danskene, men virker nå å være godt fornøyd med prisen fra svenskene.

<B>NYE KAMPER:</B> Nå skal Hermansen og Kark slåss om norske mobilkunder. Dette bildet ble tatt under fusjonsforhandlingene.