Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Teller for å hindre stemmejuks

De er mistroiske og frykter juks. Derfor står demokrater utenfor og teller hvem som går inn for å stemme, slik at de kan dobbeltsjekke at det ikke skjer noe galt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

BROWARD COUNTY, Florida (Dagbladet): De føler at republikanerne stjal valgseieren for fire år siden. I år skal det ikke gjenta seg. Utenfor valglokalene i Florida følger demokratene med og teller hver eneste en som går inn i valglokalet for å stemme.

I Riviera Beach nord for Miami hadde de som satt på utsiden og fulgte med, regnet ut at 438 hadde avgitt stemme ved 12-tida i går.

Ifølge en kvinne som ikke ville si navnet sitt, var det tre ganger flere enn til samme tid for fire år siden. Valgeksperter anslo i går kveld at over 130 millioner amerikanere ville avgi stemme ved presidentvalget.

Ulik praksis

Stortingsrepresentant Audun Lysbakken (SV) fra Hordaland er en av mange internasjonale observatører som følger USA-valget for OSSE - Organisasjonen for sikkerhet og samarbeid i Europa.

-  Praksisen er veldig forskjellig fra fylke til fylke. Noen steder, som her i Broward, får vi komme inn og se at alt går som det skal. I andre fylker får vi ikke være med inn i valglokalet, sier Audun Lysbakken.

-  Har OSSE funnet kritikkverdige forhold under dette valget?

-  Så langt kjenner jeg ikke til noe kritikkverdig. Men det er påfallende at vi (observatørene, red.anm.) ikke får være med inn i enkelte valglokaler, sier Lysbakken.

image: Teller for å hindre stemmejuks

Stortingsrepresentanten mener valgdeltakelsen blir svært høy.

-  I dagene før valget har vi inspisert forhåndsstemmingen. Velgere har stått i kø i tre til fire timer for å stemme, sier Audun Lysbakken.

Kan bli søksmål

OSSE er ifølge Audun Lysbakken orientert om et dusin søksmål som er i vente etter valget. Om søksmålene vil ha noe å si, er det for tidlig å si noe om.

-  Jeg vil tro OSSE vil legge vekt på den forskjellige praksisen som føres i de forskjellige countyene, når rapporten om valget kommer, sier Audun Lysbakken.

Han har også registrert at partiene ved siden av å telle hvor mange som stemmer, også bruker opplysningene for eventuelt å mobilisere, slik at flere stemmer.

I går var det flere meldinger fra hele Florida om at velgere som trodde de var registrert for å stemme, var bortvist og likevel ikke fikk avgi stemme. Registreringen var forsvunnet.

De som ble nektet å avgi stemme, var stort sett svarte.

LANG KØ: Interessen for valget er enormt stor, og de fleste sto tre-fire timer i kø for å avgi sin stemme. Her ser vi et stemmelokale i Miami-Dade fylke.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media