Teller ned mot krig

En krig mot Irak kan starte i løpet av mars måned. Bare FNs sikkerhetsråd og Saddam Hussein selv kan stagge de krigskåte amerikanerne.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Om et par dager vil USA legge fram et forslag til en ny Irak-resolusjon i FN. Lederen for våpeninspektørene, Hans Blix, skal på sin side legge fram sin tredje rapport om inspektørenes arbeid i Irak 7. mars.

USAs utenriksminister Colin Powell krevde i går at Sikkerhetsrådet tar stilling til forslaget deres til ny resolusjon umiddelbart etter at Blix har vært i FN.

Det betyr at Saddam Hussein nå har svært dårlig tid til å overbevise USA og verden om at han vil legge ned sine våpen.

Saddam avgjør

- Utviklingen framover vil avhenge av det som skjer i Irak, for eksempel om irakerne gjør som Blix krever, nemlig å sette i gang ødeleggelsen av rakettene sine, sier direktør Stein Tønnesson ved Institutt for fredsforskning i Oslo (PRIO) til Dagbladet.

Han mener at så lenge Blix kan rapportere om framgang i våpeninspektørenes arbeid i Irak, så vil Sikkerhetsrådets medlemmer forsøke å få USA til å utsette krigen.

- Blix har en liste med irakiske eksperter på kjemiske våpen som han vil intervjue. Han har også klaget til irakerne over at han ikke har fått en tilsvarende liste over eksperter på biologiske våpen. Irak har med andre ord flere muligheter til å komme våpeninspektørene i møte, sier Tønnesson.

- Hvordan vil du karakterisere det voldsomme presset som USA nå legger på både FN og Irak?

- Det er meget kraftig, men også litt desperat. USA er åpenbart engstelig for ikke å få vedtatt den nye resolusjonen i FN og dermed bli nødt til å gå til krig mot Irak alene, sier Tønnesson.

Hjemler krig?

I den nye resolusjonen vil det bare slås fast at Irak ikke har oppfylt forpliktelsen om å ruste ned. Det vil ikke bli nevnt noe om krig.

USA satser på at den forrige resolusjonen, 1441, gir grønt lys for et militært angrep.

- Det er lett å si at resolusjon 1441 er brutt, den er veldig vid. Derfor er USAs holdning preget av litt lureri. Jeg kan ikke se at resolusjonen er brutt om Saddam Hussein nå for eksempel ødelegger rakettene, sier Tønnesson.

Foreløpig har ikke Saddam vist vilje til å samarbeide med FN på denne måten. FN har krevd at ødeleggelsen av rakettene begynner seinest 1. mars.

I går spilte irakerne i stedet rakettballen tilbake til FN. I et brev ba de om å få diskutere saken med eksperter fra FN.

Angriper alene

Selv om USA fortsatt satser på FN, er signalene mange om at amerikanerne går til krig alene, om nødvendig. I går sa Richard Perle, en av forsvarsminister Donald Rumsfelds fremste rådgivere, at USA vil angripe Irak selv om Frankrike bruker sin vetorett i Sikkerhetsrådet.

- Ingen amerikansk president vil tillate et fransk statsoverhode å styre amerikansk politikk, sa Perle ifølge NTB-Reuters.