Teller ned til dommedag

Om ni dager skal FNs våpeninspektører levere sin Irak-rapport til sikkerhetsrådet. I går protesterte mange hundretusen mennesker over hele verden mot USAs krigslyst.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Våpeninspektørene har brukt dagen til å undersøke flere mobile laboratorier som kan brukes til å framstille biologiske våpen. De har også besøkt vitenskapelig avdeling ved universitetene i Bagdad og Kufa.

I tillegg var det inspektører ved Al-Tuwaitha-komplekset, som var hjertet i Iraks tidligere atomvåpenprogram, og ved QaQa Company som jobber med kjemiske stoffer og eksplosiver.

Ingen bevis

Inspektørene er langt fra fornøyd med den mangelen på åpenhet som møter dem i Irak.

- Landet har ikke samarbeidet tilstrekkelig med FNs våpeninspektører, og vi skal fremheve hvor alvorlig denne situasjonen er for Irak, sa våpeninspektørenes leder, Hans Blix til journalister på Kypros i dag.

Så langt har de ikke funnet noen bevis for at Saddam har ulovlig våpen. Men funnet av 11 tomme kjemiske stridshoder i et ammunisjonsdepot 12 mil sør for Bagdad torsdag, har selvfølgelig vakt internasjonal oppsikt.

I tillegg har inspektørene funnet 3000 dokumentsider som utvilsomt er knyttet til atomvåpenteknologi.

Sivil ulydighet

- Verden vil bli forsikret om at Irak har kvittet seg med alle masseødeleggelsesvåpen. Inntil inspektørene er blitt overbevist om at det er tilfellet, kan vi ikke avgi en slik rapport til FNs sikkerhetsråd, sa Blix på dagens pressekonferanse.

Samtidig samlet rundt hundre tusen demonstranter seg over hele kloden. Flere hundre mennesker ropte slagord og hørte på appeller utenfor Stortinget i dag, og Petter Nome oppfordret folk til å ty til sivil ulydighet for å hindre norsk deltakelse i en eventuell krig mot Irak.

De største demonstrasjonene pågikk i USA. Det var ventet 200 000 mennesker til en demonstrasjon i Washington, og rundt 50 000 mennesker deltok i en protestmarsj i San Fransisco. Det var også store demonstrasjoner i mange andre amerikanske byer.

Hele verden

I Paris stilte 6000 demonstranter opp for å vise sin avsky mot USAs krigsplaner. De ropte slagord som «Down with war». I Russland ble det arrangert demonstrasjonstog utenfor USAs ambassade. En av parolene var «U.S.A is international terrorist No. 1».

5000 mennesker demonstrerte i Gøteborg, mange tusen marsjerte i Tokyo, mens det var mindre demonstrasjoner i blant annet London, Køln og Bonn.

Tysk nei

I dag slo også Tysklands utenriksminister Joschka Fischer fast at landet ikke kom til å delta i en eventuell krig mot Irak.

Men de fleste tror at protestene blir møtt døve med ører fra Bush-administrasjonen.

I en nettavstemming på CNN har 73 prosent svart at de ikke tror demonstrasjonene vil få noen innflytelse på myndighetenes endelige vedtak.

Likevel, 27 prosent har fortsatt et håp.

(Kilder: Associated Press, CNN, AFP, NTB)

PAKISTAN: Flere hundre demonstranter i tog gjennom gatene i Karachi og flere andre pakistanske byer.
NORGE: Flere hundre mennesker møtte opp utenfor Stortinget.
USA: De største demonstrasjonene fant sted i USA.
EGYPT: Opprørspolitiet prøver å holde styr på demonstrantene i Kairo.
IRLAND: 2000 deltok i demonstrasjonene ved Shannon Airport.
ITALIA: Det var også stort opptog i Firenze.
FRANKRIKE: Det var store demonstrasjoner både i Marseille (bildet) og Paris.