Teller ned til dommedag

Om ni dager skal FNs våpeninspektører levere sin Irak-rapport til sikkerhetsrådet. I går protesterte mange hundretusen mennesker over hele verden mot USAs krigslyst.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Våpeninspektørene har brukt dagen til å undersøke flere mobile laboratorier som kan brukes til å framstille biologiske våpen. De har også besøkt vitenskapelig avdeling ved universitetene i Bagdad og Kufa.

I tillegg var det inspektører ved Al-Tuwaitha-komplekset, som var hjertet i Iraks tidligere atomvåpenprogram, og ved QaQa Company som jobber med kjemiske stoffer og eksplosiver.

Ingen bevis

Inspektørene er langt fra fornøyd med den mangelen på åpenhet som møter dem i Irak.

- Landet har ikke samarbeidet tilstrekkelig med FNs våpeninspektører, og vi skal fremheve hvor alvorlig denne situasjonen er for Irak, sa våpeninspektørenes leder, Hans Blix til journalister på Kypros i dag.

Så langt har de ikke funnet noen bevis for at Saddam har ulovlig våpen. Men funnet av 11 tomme kjemiske stridshoder i et ammunisjonsdepot 12 mil sør for Bagdad torsdag, har selvfølgelig vakt internasjonal oppsikt.

I tillegg har inspektørene funnet 3000 dokumentsider som utvilsomt er knyttet til atomvåpenteknologi.

Sivil ulydighet

- Verden vil bli forsikret om at Irak har kvittet seg med alle masseødeleggelsesvåpen. Inntil inspektørene er blitt overbevist om at det er tilfellet, kan vi ikke avgi en slik rapport til FNs sikkerhetsråd, sa Blix på dagens pressekonferanse.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer