Teller ned til invasjonen

Amerikanske tropper i det nordlige Kuwait har fått beskjed om å gjøre seg klar til neste angrep. Samtidig meldes det at irakerne har satt fyr på oljebrønner sør i landet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De amerikanske troppene som er samlet opp mot sørgrensa til Irak har fått ordre om å ha gassmaskene klare og ikle seg fullt verneutstyr mot kjemisk krigføring. Det er amerikanske Sky News som melder dette i ettermiddag. En tale av britenes statsminister Tony Blair vil bli sendt i opptak «når tidspunktet er inne», noe som kan tolkes som at den andre angrepsbølgen nærmer seg.

Fra tre fronter

Bombingen i natt ble fulgt av bombetokter inne i Irak. Sju jagerfly med base på hangarskipet USS Abraham LIncoln i Det arabiske hav, har i hele dag vært inne i Irak og bombet mål som amerikanske militære regner som en trussel for de kommende invasjonsstyrkeene. Noe mer blir ikke opplyst, annet enn at «veien gjøres klar» for bakkestyrkene.

Andre angrepsbølge kommer til å bli voldsom, og angrepene kommer trolig til å bli satt inn fra tre hold. I sør står 120.000 soldater klar, i vest 10.000 og i nord mellom 20.000 og 60.000. (Nederst i denne saken finner du en grafisk framstilling av den antatte framrykkingen.) Bakkestyrkene vil bli søttet av fly og tanks.

Noe av det viktigste for amerikanerne nå er å forhindre Hussein i å slå tilbake. I formiddag avfyrte Irak minst fire Scud-raketter mot amerikanske militærbaser i Kuwait, og mot Kuwait By. Dette får militæreksperter til å tro at den virkelige offensiven begynner allerede i kveld eller i natt.

- Sannsynligvis sitter de militære lederne i USA akkurat nå og diskuterer hvordan de kan utnytte det lille de har igjen av overraskelsesmoment, skriver CNNs ekspert Wesley Clark.

Etter at Hussein svarte med å angripe Kuwait begynner det å haste for USA hvis de skal effektivt lamme Iraks angrepsmuligheter.

Også innbyggerne i Irak regner med at amerikanerne vil slå kraftigere til enn det de gjorde i natt.

Brenner olje

Store flammer kunne sees i nærheten av Iraks oljebrønner i Basra i sør. Ifølge forsvarsminister Donald Rumsfeld har irakerne satt fyr på tre eller fire av oljebrønnene sine. Kuwaitisk fjernsyn har meldt om de samme. Den irakiske oljeministeren Amir Muhammed Rasheed avviser imidlertid dette kategorisk.

<B>RYKKER INN BESKYTTET: </B>Invasjonsstyrkenes største frykt er at Saddam kommer til å bruke kjemiske våpen mo dem. Her ser vi britiske soldater i Kuwait som har tatt på seg fullt verneutstyr for kjemisk krigføring.