Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Teller ned til krig

Faren for krig i Irak øker hver eneste dag Saddam Hussein tviholder på sitt. I går ble FN-ansatte i landet evakuert fra sine hjem og flyttet til hoteller i Bagdad. USAs utenriksminister Madeleine Albright sier hun er klar til å bruke makt, om nødvendig alene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I går varslet hun at det snart er slutt på tålmodigheten i forhold til Irak. Saddam Hussein har i lengre tid nektet FNs våpeninspektører tilgang til alle landets våpen. I går benektet Irak at de hadde masseødeleggelsesvåpen, noe FN tviler på. Frykten for krig uroer også norske hjelpeorganisasjoner.

Kirkens Nødhjelp, Norges Røde Kors og Redd Barna trapper nå opp sin virksomhet i landet. De er bekymret for at et amerikansk angrep mot Irak kan føre til en forverret situasjon for sivilbefolkningen, og ber Bondevik-regjeringen gjøre noe for å endre straffetiltakene.

Flere hundre tusen barn har dødd som følge av sju års FN-sanksjoner.
En million irakiske barn er underernært, ifølge en nylig utgitt FN-rapport. Folk mangler mat, medisiner og rent vann.

- Nok er nok

FN-sanksjonene rammer ikke Saddam Hussein, men en uskyldig part. Den nye regjeringen bør vurdere om man ikke har nådd et nivå der nok er nok sier Tor Elden, generalsekretær i Redd Barna.

- Retten til liv, retten til mat og retten til helse er menneskerettigheter. Slik FNs sanksjoner gjennomføres i dag, brytes disse menneskerettighetene, sier Stein Villumstad, fungerende utenlandssjef i Kirkens Nødhjelp.

Han har nettopp besøkt Irak og er fortørnet over vilkårligheten i FNs sanksjonssystem.

- Irak får ikke lov å importere kunstgjødsel, fordi det kan brukes til å lage ammunisjon.

Må dø

Resultatet er at jorda i Irak er utarmet. Anginapasienter får ikke nitroglyserin, fordi det kan brukes til sprengstoff. Så får pasientene heller dø, sier Villumstad.

- Et stjerneeksempel er forbud mot import av blyanter til undervisningsformål - fordi det inneholder grafitt.
FNs generalsekretær Kofi Annan signaliserte i går mulighetene for at avtalen om olje for mat og medisiner kan bli fordoblet. Avtalen har imidlertid ikke bedret den humanitære situasjonen i særlig grad, blant annet på grunn av irakisk og internasjonalt byråkrati.

- Arbeidet med å fjerne Iraks masseødeleggelsesvåpen må fortsette, men samtidig må de sårbare gruppene i Irak sikres hjelp, sier generalsekretær Sven Mollekleiv i Norges Røde Kors.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!