Teller Syrias døde fra en toroms i London

Teller både USAs og IS' drap av sivile i Syria.

GRAVER: En mann graver en grav utenfor den syriske byen Azaz. Syrian Observatory for Human Rights jobber døgnet rundt for å registrere alle som blir drept i borgerkrigen i Syria. Foto: REUTERS/AHMED JADALLAH/NTB SCANPIX
GRAVER: En mann graver en grav utenfor den syriske byen Azaz. Syrian Observatory for Human Rights jobber døgnet rundt for å registrere alle som blir drept i borgerkrigen i Syria. Foto: REUTERS/AHMED JADALLAH/NTB SCANPIXVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): «En mann ble drept etter at byen Nemer ble truffet tidligere. En islamsk kriger ble drept i kamper med regimetro styrker i byen Othman».

Slike meldinger tikker inn på Facebook-siden til organisasjonen Syrian Observatory for Human Rights (SOHR). Siden borgerkrigen startet har SOHR vært den viktigste kilden til hva som skjer i Syria, og samtlige nyhetsmedier har brukt SOHR som kilde.

SOHR legger kontinuerlig ut detaljerte drapstall og korte meldinger om hvordan drapene ble begått. De forsøker å dokumentere overgrep fra alle sider i den syriske konflikten, blant annet regimet til Syrias president Bashar al-Assad og Den islamske staten.
  En tomromsleilighet Blant mediene som bruker SOHR er Reuters, BBC og CNN. Også norske medier som Dagbladet, VG og Aftenposten siterer SOHR flittig. Det norske nyhetsbyrået NTB har så langt sitert SOHR 1 224 ganger.

På tross av organisasjonens enorme påvirkning, blir den ledet fra en toromsleilighet i London av én person, syrieren Rami Abdulrahman, som også driver en klesbutikk.

«Rami Abdulrahman» er et pseudonym for Osama Suleiman, og han begynte å bruke pseudonymet etter at han rømte fra Syria i 2000 etter at to av hans medaktivister ble arrester. Han betalte en menneskesmugler for å føre ham til London.

Bevæpnet med mobiltelefoner «Bevæpnet med datamaskiner og en rekke mobiltelefoner bruker Abdulraham timer og døgn på å oppdatere dødstallene i Syria», skriver Foreign Policy. I et intervju med New York Times 2013 forteller Abdulraham at han får informasjonen fra fire aktivister inne i Syria, som bruker et nettverk av 230 aktivister i hele landet. Ifølge Reuters har seks av aktivistene blitt drept.

«Vi vil fortsette å dokumentere alle forbrytelser begått mot den syriske befolkningen så lenge våre hjerter banker», har Abdulraham sagt til Foreign Policy.

Men SOHR har flere ganger blitt kritisert for å være unøyaktige og partisk.

Falskt og forvrengt «SOHRs tall og rapportere er bevist fabrikkerte, falske og forvrengt», har analytikeren Patrick Henningsen sagt til Russia Today, en 24-timers nyhetskanal startet av den russiske staten. Russland blir regnet som en av Assads nærmeste allierte.

Alexander Lukashevich, talsmann for det russiske utenriksdepartementet, har sagt at Abdulraham er en mann «uten noen journalistisk trening, juridisk utdannelse, ikke engang høyere utdanning» (Ifølge New York Times har Abulraham videregående utdanning og har studert markedsføring ved en teknisk skole red.anm.).

Ifølge New York Times har SOHR blitt kritisert av nærmest alle sider for å være partisk. Blant annet har SOHR blitt beskyldt for å jobbe for Det muslimske brorskapet, Qatar og CIA.

Abdulraham har selv sagt til New York Times at sannheten kan være vanskelig å finne i Syrias kompliserte og brutale krig, men han sier han gjør alt han kan for å sjekke alle rapporter.

Teller Obamas ofre Flere anerkjente forskere og organisasjoner har lovprist SOHRs arbeid, og Amnesty International har sagt at «informasjon om drepte sivile er god, absolutt blant de beste».

USA har lenge brukt tallene fra SOHR, blant annet i deres siste menneskerettighetsrapport om Syria, ifølge Foreign Policy.

Men nå har Abdulraham også begynt å telle de døde etter USAs flyangrep mot Den islamske staten i Syria og Irak. Og USA og deres vestlige allierte begår også overgrep mot sivile, ifølge SOHR. 29. september la de ut en rapport om at et bombeangrep i byen Manbij traff en kornsilo og drepte to sivile.

«Det var ingen IS-krigere der», meldte SOHR. USA mente derimot at siloen var logistikksenter for IS, ifølge Foreign Policy. Seinere sa USA at de ville granske angrepet, men nå vil det amerikanske forsvarsdepartementet verken bekrefte eller avkrefte SOHRs påstander.

«Aktivisten Assad hater mest har nå blitt Obamas problem», skriver Foreign Policy.
 
Jobber døgnet rundt Abdulrahams jobber døgnet rundt og aktivismen hans har fått store kostnader på familielivet, skriver New York Times. En gang kona, Etab Rekhama, klarte å få han med ut på en piknik, tok han med seg to mobiltelefoner og en laptop.

«Han har fått en kone til», sier kona til New York Times.

Men på tross av belastningen har Abdulraham ingen planer om å gi opp.

«Landet er på vei mot ødeleggelse og splittelse. Vi må forsøke å bevare det som ennå ikke er ødelagt».

DREPTE: Rabia Mustafa Ali (67) sørger ved graven av hennes sønn, Seydo Mehmud Cumo (44), som ble drept da han slåss mot Den islamske staten i den kurdiske byen Kobani. Foto: REUTERS/UMIT BEKTAS/NTB SCANPIX
DREPTE: Rabia Mustafa Ali (67) sørger ved graven av hennes sønn, Seydo Mehmud Cumo (44), som ble drept da han slåss mot Den islamske staten i den kurdiske byen Kobani. Foto: REUTERS/UMIT BEKTAS/NTB SCANPIX Vis mer