Telt eller ulovlig hytte?

Direktoratet for naturforvaltning mener en lavvo på Hardangervidda fungerer som ei ulovlig hytte.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Grunneieren fnyser og kaller det et telt.

Det er et jaktlag som har satt opp leiren i nasjonalparken ved Fjellsjå i Vinje, melder NRK. Nå skal Fylkesmannen i Buskerud avgjøre om jaktleire som denne er søknadspliktige i forhold til verneforskriften.

-  Kan pakkes

-  Et telt kan aldri bli ei hytte. Lavvoen kan pakkes sammen, fjernes og er på ingen måte noen fast installasjon. Derfor kan det umulig være i strid med verneforskriften, sier styreleder Olav Dale Traen i Maarfjell sameige til Dagbladet.

De leier ut terreng til det aktuelle jaktlaget. Rundt lavvoen er det bygget en treplatting og i vannet Fjellsjå er det satt ned fire stolper slik at sjøfly kan legge til. Lavvoen blir reist på forsommeren og står til jakta er over på høsten. Om vinteren ligger den flatt i kasser.

Frykter presedens

-  Selvfølgelig blir utstyret liggende over vinteren. Vi snakker om enorme avstander. Hvis ikke måtte jo utstyret fraktes inn med fly hvert år. Det er ikke særlig miljøvennlig, sier Dale Traen.

Fylkesmannen har ennå ikke tatt stilling til om jaktleiren er ulovlig.-  Vi ser ikke behov for et hastevedtak. Men vi vet at flere ønsker å sette opp liknende leire. Derfor kan vedtaket skape presedens, sier rådgiver Bjarne Smukkestad hos Fylkesmannen i Buskerud.