Telt kommer fra himmelen

Med helikopter kom de første teltene til den vesle landsbyen Manda Kacha, ti dager etter jordskjelvet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

ABOTTABAD (Dagbladet): I Pakistan er det full teltkrise. Staten skal nå overta alle telt som syes.

Pakistans president general Pervez Musharraf sa i går at alle ofrene for jordskjelvet skal få hjelp før vinteren setter inn. Men det spørs om de da får et varmt og tørt sted å bo. Pakistan trenger flere telt enn det pr. nå finnes i hele verden for å huse de hjemløse etter jordskjelvet, sa Andrew Macleod, lederen for FNs nødhjelp i landet, tirsdag.

På teltfronten hersker det nå en slags unntakstilstand. Først innførte regjeringen forbud mot all eksport av telt til utlandet. Så vedtok man at staten skal overta alle telt som lages i Pakistan og dele dem ut ved hjelp av de militære styrkene. Da kan utenlandske hjelpeorganisasjoner bli nødt til å kjøpe telt i utlandet, noe som kan bli dyrt.

Endelig i gang

Men til Manda Kacha, en landsby høyt til fjells nordvest for Balakot, kom endelig de første teltene, som sendt fra himmelen. Dette er en landsby med særlig mange enslige mødre. Derfor hadde Flyktninghjelpen plukket den ut til sin første utdeling av telt.

Dagbladet var med da helikopteret fra Pakistans flyvåpen, med telt fra Flyktninghjelpen i Norge, landet på en grusbakke midt i den brusende elva og lempet ut 28 telt. Etter bare noen minutter, og uten å stanse rotoren, dro helikopteret tilbake etter ny last. Seinere på ettermiddagen kom ei ny last med ytterligere 14 telt til Manda Kacha.

Innbyggerne hadde samlet seg i flokk på den bratte elvebanken for å se når den hjelpen de har ventet på i ti dager, endelig ankom. Bare et par medarbeidere fra Flyktninghjelpen og noen få innbyggere krysset den smale planken over det brusende vannet for å møte helikopteret. Så fløy den store fuglen vekk.

-  Nå er vi på sporet, sa Flyktninghjelpens regionale representant, Stig Traavik.

TAK OVER HODET: Pakistanske militære losser den første forsendelsen med telt fra Flyktninghjelpen. Teltene blir fordelt til dem som har fått ødelagt husene sine. Alle foto: Sveinung Uddu Ystad
TAK OVER HODET: Pakistanske militære losser den første forsendelsen med telt fra Flyktninghjelpen. Teltene blir fordelt til dem som har fått ødelagt husene sine. Alle foto: Sveinung Uddu Ystad Vis mer

-  Nå er vi i gang, istemte Jarle Mediå, ansvarlig for å få hjelpen ut til ofrene.Helikopterne, seks i tallet, går i skytteltrafikk fra en cricketbane som er omgjort til helikopterflyplass i Mansehra, like nord for Abottabad, og ut til de utilgjengelige områdene oppe i fjellet. De flyr ikke over fjellene, snarere mellom dem, og langs trange, dype daler med fossende elver.

Raserte områder

Manda Kacha ligger drøyt 20 kilometer nordnordvest for Balakot. På veien flyr vi over landsby etter landsby som er rasert. Mange små husklynger ligger i de bratte fjellskråningene «der ingen skulle tru at nokon kunne bu». Noen steder har hele fjellvegger rast ut, ett sted rett ned i et dypblått fjellvann. Veiene er sterkt ødelagte, men flere steder satt midlertidig i stand.

Flyktninghjelpen er i gang med å dele ut rundt 250 telt daglig i de mest avsidesliggende jordskjelvområdene nord i Pakistan. I alt har de bestilt 15 000 telt fra fabrikker i Lahore. Men både de og andre frivillige organisasjoner frykter nå å gå tomme for telt eller bli nødt til å kjøpe telt i utlandet. Ikke alle er overbevist om at de militære vil dele ut teltene på fornuftig vis etter behov.

Norge har uoffisielt fått en forespørsel fra myndighetene om å frakte inn telt fra Kina.Pakistan er blant verdens største produsenter av telt. Det finnes 37 teltfabrikker, hovedsakelig i og rundt Lahore i Punjab, med en kapasitet på 75 000 telt per dag. Noen ser butikk og penger i den alvorlige teltkrisa, og prisene har gått i været i det siste.

Plyndring

Hjelpesendingene langs de vanskelig fjellveiene nord i landet utsettes nå for plyndring og «avsporinger». Det siste vil si at biler med nødhjelp tvinges til å dra andre steder enn planlagt. Dette kan skyldes desperat nød, men i mange tilfeller mistenkes forbrytere for å stå bak. Så usikre som veiene er nå nord for Mansehra og vest og nordvest for samme by, velger hjelpeorganisasjoner å unngå frakt langs landeveien. Dermed er de avhengige av helikoptre inntil soldater og politi kan gjenopprette lov og orden. De siste dagene er det blitt merkbart flere politifolk og soldater langs veiene.

LETTET: Imran Malik, som samordner utdeling, og Jarle Mediå i Flyktninghjelpen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer