Teltet i protest mot Mursis diktatorfakter

Demonstranter nektet å forlate Tahrirplassen i Egypt etter masseprotest i går kveld.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet): Flere tiltalls egyptere har i natt teltet utenfor presidentpalasset på Tahrirplassen i Kairo i protest mot Det muslimske brorskap-presidenten Mohamed Mursi.

«Ned med Mursi», lyder en av parolene tagget i rødt på en vegg ved plassen. 

Mursi har gitt seg sjøl diktator-makt, klaget demonstrantene, som ønsker at Mursi skal gå tilbake på dekretet han sendte ut 22. november, som ga han utvidede fullmakter slik at hans avgjørelser ikke kan overprøves av rettsvesenet.

- Han har satt opp et fort, og han sier det er midlertidig fort, men dette tror vi ikke på, sier en demonstrant til BBC.

«Den siste advarsel» Campingen på Tahrir-plassen i natt er en forlengelse av gårsdagens storprotest, som har fått navnet «den siste advarsel». I tillegg streiket minst åtte store dagsaviser ved å ikke utgi sin avis i én dag i protest grunnlovsforslaget, som de mener innskrenker pressefriheten, ifølge Al Jazeera.

Tusenvis av demonstranter hadde møtt opp på Tahir-plassen i går, og etter at det brøt ut kamper mellom demonstranter og politi, forlot presidenten presidentpalasset. Minst 18 personer ble skadet.

CAMPER I RUNDKJØRING:  Demonstranter på Tahrirplassen i Kairo i går kveld. Foto: Maya Alleruzzo / AP Photo / NTB Scanpix
CAMPER I RUNDKJØRING: Demonstranter på Tahrirplassen i Kairo i går kveld. Foto: Maya Alleruzzo / AP Photo / NTB Scanpix Vis mer

Det så på et tidspunkt ut som om politiet ikke hadde kontroll over massene da demonstrantene brøt seg inn gjennom politisperringene og tok seg fram til muren rundt palasset.

I tillegg angrep demonstranter et pansret politikjøretøy, banket opp sjåføren, og kjørte opp og ned gata med bilen.

Politiet svarte demonstrantene med tåregass.

- En svart dag Søndag hindret 200 000 Mursi-tilhengere den egyptiske grunnlovsdomstolen å møtes i en rettsbygning i Kairo. Der skulle de vurdere om overhuset i parlamentet og grunnlovsforsamlingen er i strid med den gjeldene grunnloven.

Forslaget til grunnloven er laget på svært kort tid og flere koptere, liberale og sekulære har forlatt den opprinnelige grunnlovsforsamlingen fordi de mener grunnloven er for islamistisk.

DET MUSLIMSKE BRORSKAP:  President Muhammed Mursi representerer Det muslimske brorskap gjennom dets parti Frihets- og rettferdighetspartiet, som ble stiftet av skolelæreren Hassan al-Banna i 1928. Brorskapet ble forbudt av offiserregimet i 1954 da flere tusen ledere ble fengslet. Etter revolusjonen ble partiet lovlig igjen. Partiet er kjent for sitt sosiale arbeid for de fattige, men er omstridt på grunn av mangelen kamp for kvinners rettigheter. Foto: Middle East News Agency, / Reuters / NTB Scanpix
DET MUSLIMSKE BRORSKAP: President Muhammed Mursi representerer Det muslimske brorskap gjennom dets parti Frihets- og rettferdighetspartiet, som ble stiftet av skolelæreren Hassan al-Banna i 1928. Brorskapet ble forbudt av offiserregimet i 1954 da flere tusen ledere ble fengslet. Etter revolusjonen ble partiet lovlig igjen. Partiet er kjent for sitt sosiale arbeid for de fattige, men er omstridt på grunn av mangelen kamp for kvinners rettigheter. Foto: Middle East News Agency, / Reuters / NTB Scanpix Vis mer

Mursi-tilhengerprotesten fikk domstolsmedlemmene, som betegner søndagen som en «svart dag» for det egyptiske rettsvesenet, til å bestemme seg for å gå ut i streik.

- Grunnlovsdomstolen vil ikke tre sammen før medlemmene kan operere uten psykisk og fysisk press, heter det i uttalelsen fra medlemmene.

Forholdet mellom presidenten og dommerne har lenge vært kjølig, og grunnlovsdomstolen har tidligere oppløst det islamistdominerte underhuset i parlamentet.

Da Mursi sparket en omstridt riksadvokat tidligere i høst, fikk grunnlovsdomstolen han gjeninnsatt.

Boikotter valget Deretter kom søndag dommerforeningen i Egypt med en kunngjørelse om at de vil boikotte valget 15. desember, som de egentlig skulle overvåke at gikk riktig for seg.

Det nye grunnlovsutkastet:

• Teksten til grunnlovsutkastet ble vedtatt i hui og hast fredag, hovedsakelig for å hindre at grunnlovsdomstolen oppløste den grunnlovgivende forsamlingen.

• Utkastet gir beskyttelse mot tilfeldig varetektsfengsling og tortur. I tillegg stadfestes enkelte grunnleggende økonomiske rettigheter.

• Det forbyr imidlertid ikke militære rettssaker mot sivile og gir ingen garantier for ytrings- og religionsfrihet, ifølge Human Rights Watch. * Grunnlovsutkastet begrenser presidentens regjeringstid til to fireårsperioder. Presidenten må ha flertall i parlamentet for sitt valg av statsminister. * Sharia forblir grunnlovens hovedkilde, slik det har vært de siste 30 årene.

• Utkastet inneholder ikke en omstridt paragraf som satte kvinners rettigheter i forbindelse med sharia. Men kvinner blir ikke spesielt nevnt i en paragraf som forbyr diskriminering.

Kilde: Reuters / NTB

Mursi har tidligere begrunnet hans utvidede fullmakter som nødvendig fordi rettsvesenet er dominert personer tilknyttet Honsni Mubaraks regime, og disse kan stikke kjepper i hjulene for den nye grunnloven, mener han.

En privateid TV-kanal planlegger også å bare vise en svart skjerm i protest mot presseinnskrenkingen onsdag. 

Minoritet Det er antatt 10 prosent av Egypts befolkning på 83 millioner er koptisk kristne. Mursi sa får valget at han ville beskytte disse, men i grunnloven er det verken bestemmelser som skal beskytte disse eller sørge for mer likestilling mellom kjønnene.

Det er for eksempel vanskelig for kristne å reparere en kirke da dette må søkes om.

MINNES DE DØDE:  En mann går forbi fotografiene av de demonstrantene som har blitt drept under protester mot den tidligere offiser-presidenten Hosni Mubarak. Revolusjonen i Egypt startet 25. januar i fjor. Foto: Amr Abdallah Dalsh / Reuters / NTB Scanpix
MINNES DE DØDE: En mann går forbi fotografiene av de demonstrantene som har blitt drept under protester mot den tidligere offiser-presidenten Hosni Mubarak. Revolusjonen i Egypt startet 25. januar i fjor. Foto: Amr Abdallah Dalsh / Reuters / NTB Scanpix Vis mer
OGSÅ KVINNER: Kvinner har hatt stemmerett i Egypt siden 1952, men innad i styret til Det muslimske brorskap har ikke de kvinnelige medlemmene stemmerett. Foto: Maya Alleruzzo / AP Photo / NTB Scanpix
OGSÅ KVINNER: Kvinner har hatt stemmerett i Egypt siden 1952, men innad i styret til Det muslimske brorskap har ikke de kvinnelige medlemmene stemmerett. Foto: Maya Alleruzzo / AP Photo / NTB Scanpix Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer