Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Teltfolk okkuperer strandperlene

Det er ikke bare rikingene som tar for seg i strandsonene. Telterne grisker til seg Norges fineste ferieperler.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

At Norges vakre strender og øyer ikke er for alle er velkjent nå. Rikfolket kjøper kakseleiligheter med tilhørende privat strand og brygge. Men det finnes også en pariakaste i strandsonen som helst skal ha teltene sine stående på de beste plassene i månedsvis. Noen av teltene står ubrukt over lengre perioder, bare for at ingen andre skal slå kloa i teltperlen.

Holder av de beste plassene

I Tønsbergområdet har teltokkupasjon vært en ukultur i mange år nå.

- Det er noen som setter opp teltene sine i slutten av mai. De tar de mest attraktive plassene og okkuperer området ved å la teltene stå hele sommeren, forteller Øystein Hovde i Skjærgårdstjenesten til Dagbladet.no.

På sommeren ligger det mellom 180 og 200 telt på de fire øyene han har oppsyn med i Tjøme og Nøtterøy-skjærgården. De beste plassene er det umulig å få tak i om du ikke er tidlig ute.

- Det er så mye fokus på hytteeiere i strandsonen. Vi synes ikke det er riktig at telterne skal kunne okkupere disse svært attraktive områdene som også andre vil bruke, fortsetter Hovde, som understreker at folk som oftest er høflige og fjerner teltene når de får beskjed om det.

Problemet er at det er vanskelig å få tak i telteierne som lar teltet stå i månedsvis uten selv å være tilstede annet enn en og annen helg i ferien.

- Noen ganger har vi måttet ta ned telt uten å snakke med eieren. De vi får snakket med tar vekk teltet frivillig, sier Hovde.

Tomme telt sperrer for andre som kanskje vil bruke området. En del forsøpling forekommer også. Noen teltere gidder ikke å ta ned teltet når sesongen er over, og teltene blåser vekk.

- Teltene virker avvisende. Noen av de som setter opp telt bruker det kanskje bare i noen få helger. Så står det der og sperrer for andre som har lyst til å være der.

I området har det lov å telte i maksimum 14 dager.

Telt tett i tett på Sørlandet

På hele Sørlandet dukker frekke teltere også opp med jevne mellomrom. Blindleia er fylt opp av teltere akkurat nå. De fleste oppfører seg, men ikke alle følger reglene.

- Det er noen som tøyer grensene, sier Hallvard Olsen ved Skjærgårdstjenesten i Lillesand til Dagbladet.no. Han forteller at folk er høflige, og tar ned teltene når de blir bedt om det.

- Men i noen tilfeller står teltene der tomme fordi folk vil okkupere teltplassen til neste gang. Da tar vi det ned og leverer teltet til politiet, så kan de hente det der, fortsetter Olsen.

- Det er to problemer knyttet til dette. De opptar plass for andre, og grunnen under teltene skades, forklarer førstekonsulent Arild Pfaff ved miljøvernavdelinga i Aust-Agder fylkeskommene. Det kan på lang sikt føre til at teltplassene ødelegges av erosjon. Pfass forteller at alle kystbyene i fylket opplever problemer med frekke teltere.

Det er Friluftsloven som regulerer telting i utmark. Hovedregelen er at det er lov å telte i to døgn. I en rekke kommuner har de utvidet denne grensa til en uke eller to. Men for mange er ikke det nok.

SØRLANDSKYSTEN:</B> Strandperlene der både båter, hytteeiere og teltfolk ferdes ligger på rekke og rad. I sommermånedene kan det bli ganske trangt, og dermed starter kampen om de beste plassene. For noen betyr det å sette opp teltet tidlig på våren.
TELTTETT:</B> Mange teltere okkuperer plassen for andre som har lyst på en liten strandferie.