Teltkrise i Pakistan

Det finnes ikke nok vintertelt i verden til å dekke behovet i Pakistan etter jordskjelvet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

ISLAMABAD (Dagbladet): Flyktninghjelpen fra Norge har nå fått en avtale med en teltfabrikk i Lahore som kan sy 250 telt i døgnet.

Minst to millioner mennesker er ifølge FN ennå hjemløse ti dager etter jordskjelvet, mens Pakistans myndigheter oppgir 3,3 millioner. Og nå når vinteren står for døra er vintertelt den eneste måten å hjelpe dem gjennom en kald og brutal vinter i fjellheimen i Kashmir.

Toppene skinner allerede hvite og vakre i pent vær. Men for ofrene etter jordskjelvet er det ikke et bilde på skjønnhet, snarere en iskald fare.

Kjøper opp telt

-  Behovet er større enn det som finnes av telt i verden, sier Andrew Macleod, som leder FNs nødhjelp i Pakistan fra Islamabad.

-  Andrew Macleod kjøper opp alt som er av telt i verden. Vi trenger 150 000 telt snarest, sier Halvor Fossum Lauritzsen, som samordner all innsats fra Røde Kors og Røde Halvmåne i Pakistan.

Mange av dem som har overlevd jordskjelvet er svake og sårede. De dør lett om natta dersom de ikke får beskyttelse mot kulde og regn. Hjelpearbeidere frykter at flere kan komme til å dø etter jordskjelvet enn de som døde av jordskjelvet.

Flyktninghjelpen fra Norge har forsøkt å finne en fabrikk som kan sy telt i henhold til de krav som gjelder for vintertelt.

En fabrikk i Lahore, storbyen nordøst i landet, kan sy 250 telt i døgnet for Flyktninghjelpen.

-  Dette er så mye som vi kan klare å få delt ut hver dag. Vi håper å kunne dele ut ti tusen telt i alt. Det skulle tilsvare husvære for rundt 60 000 personer. Og vi tar sikte på å dele ut teltene i avsidesliggende strøk der ingen andre har nådd fram, sier Stig Traavik, stedlig representant for Flyktninghjelpen, til Dagbladet.

Høyt og lavt

I de avsidesliggende strøkene av Kashmir når man bare fram med helikopter eller til fots. Noen har også tatt i bruk frakt på eselryggen for å få hjelpen fram.

Det rammede området innholdet noen av verdens høyeste fjell og dypeste daler. Her ligger det mer enn 15 000 landsbyer og bygder, hvor hjelp i svært mange tilfeller ennå ikke er kommet fram ti dager etter skjelvet.

MANGLER TELT: Chand Bibi og hennes to gjenlevende barn i et «telt» hun har laget av sjal . Mer enn noe annet ønsker hun seg ordentlige telt i de kalde nettene i Musaffarabad.