Temmelig sant

Filmet historie er akkurat det: en historie på film. Skal sannheten engasjere, må fakta vike.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

I film som i teater er virkeligheten utmerket som råvare, men umulig som sluttprodukt. Dramaturgi, regi og skuespill følger sine egne regler. Sammen skaper virkemidlene sine helter og skurker. Virkeligheten er gjerne bedre på film. Den er tydeligere og ryddigere. Og den har simpelthen bedre moral.

Tom Cruise er i disse dager på kino som oberst Claus Schenk Graf von Stauffenberg. Fakta rundt hans heroiske forsøk på å ta livet av Hitler presenteres i et thrillerformat, men skal stort sett være korrekte. Det man får mindre inntrykk av er hva von Stauffenberg egentlig sto for.

På Signandsight.com fyller den britiske historikeren Richard Evans ut bildet til et mer komplekst portrett enn det Tom Cruise beskjedne repertoar av ansiktsuttrykk kan tegne. Von Stauffenberg ideologi var en underlig blanding av aristokratisk elitisme, demokratiforakt og, tysk romantisme. Han drømte om et gjenreist hellig Tyskland, et idealisert middelalderrike som skulle dominere Europa. Det var ikke nazisme, men det var nært nok til at Stauffenberg sympatiserte med Hitlers maktovertakelse som et skritt i riktig retning.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer