Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Temmelig skandaløst

Byrådsleder Stian Berger Røsland vil ha unnskyldning og tilbud om økonomisk erstatning fra USAs ambassade etter øvingsbombe-fadesen.

STOR EVAKUERING: I nær en halv kilometers radius ble bygårder med boliger, kontorer og butikker evakuert i ettermiddag. Foto: HARALD S. KLUNGTVEIT
STOR EVAKUERING: I nær en halv kilometers radius ble bygårder med boliger, kontorer og butikker evakuert i ettermiddag. Foto: HARALD S. KLUNGTVEIT Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Ifølge oslopolitiet skyldtes den svært omfattende evakueringen rundt den amerikanske ambassaden i ettermiddag en «øvingsbombe» som ambassadepersonellet selv hadde glemt igjen i en bil.

Innretningen hadde ingen sprengladning, men er lagd for å se ut som en bombe.

Store bevæpnede styrker, politiets bombegruppe og ambulanser rykket ut da ambassadens sikkerhetsfolk meldte fra om den bombelignende gjenstanden, som ble oppdaget mens bilen var i sikkerhetsslusen til det tungt bevoktede bygget.

- Skandaløst I nær en halv kilometers radius fra ambassaden ble boliger, kontorer og butikker evakuert, og biltrafikk, trikker og t-banen ble stanset i store deler av Oslo sentrum i to timer. I Slottet ble turister evakuert, mens gardister bisto med å tømme slottsparken for folk. Karl Johans gate ved Universitetsplassen ble sperret av og brukt som oppmøteplass for ambulanser og brannvesenet.

Statsminister Jens Stoltenberg skal ha blitt holdt orientert mens aksjonen pågikk.

Byrådsleder i Oslo, Stian Berger Røsland (H), fulgte utviklingen via mediene, og kunne knapt tro det han hørte da meldingene om øvingsbomben kom.

- Hvis det er riktig at alt dette skyldes slurv fra ambassadens side, så er det temmelig skandaløst. Jeg tror ikke noen gjorde dette med vilje, men det er jo nesten uvirkelig at det kan skyldes en feil. Det er betydelige ulemper og økonomiske konsekvenser som er påført byen og befolkningen.

HØY BEREDSKAP: Mange ambulanser og brannvesenet rykket også ut for å være klare til en fryktet eksplosjon.
Foto: Fredrik Varfjell / NTB scanpix
HØY BEREDSKAP: Mange ambulanser og brannvesenet rykket også ut for å være klare til en fryktet eksplosjon. Foto: Fredrik Varfjell / NTB scanpix Vis mer

-  Mange måtte flyttes fra hjemmene sine og fra kontorer, og mange føler frykt og usikkerhet, ikke minst etter det som skjedde i fjor, sier Berger Røsland  til Dagbladet.

Han roser nødetatenes arbeid med evakueringen, og pustet lettet ut da politiets bombegruppe hadde forsikret seg om at det ikke dreide seg om en sprengladning.

- Som mange andre tenkte jeg først at det fra tid til annen er slike aksjoner på grunn av gjenglemt bagasje og slike ting, men det ble jo ganske fort tydelig at det det var en større politioperasjon. Det var veldig beroligende å få beskjeden om falsk alarm, sier Røsland.

Vil ha unnskyldning og pengetilbud Han er svært lite begeistret for at amerikanerne ser ut til å ha utløst en helt unødvendig, kostbar og skremmende operasjon fra samtlige nødetater, og ber om at ambassaden rydder opp.

- For det første forventer jeg en unnskyldning, men vi bør også få tilbud om økonomisk kompensasjon for det de påførte byen vår, sier byrådslederen.

På twitter reagerte mange osloborgere kraftig på årsaken til bombealarmen, og ord som «pinlig», «utrolig» og «flaut» var ord som gikk igjen. Flere spekulerte i om det dreier seg om en hemmeligholdt terrorøvelse, men det ble avvist av oslopolitiet.

- Det var ikke en øvelse. Gjenstanden ble ikke lagt der med vilje, dette skjedde ikke for å skremme noen, sier innsatsleder Tor Olav Heggem.

OPPGITT:
Byrådsleder Stian Berger Røsland tror mange ble skremte og usikre under evakueringen midt i Oslo.
Foto: Audun Braastad / NTB scanpix
OPPGITT: Byrådsleder Stian Berger Røsland tror mange ble skremte og usikre under evakueringen midt i Oslo. Foto: Audun Braastad / NTB scanpix Vis mer

Den amerikanske ambassaden i Oslo har så langt vært  tause om sikkerhetstabben, og har ikke kommet med noen forklaring på hvordan bombe-etterligningen kunne bli gjenglemt eller hvorfor ambassaden ikke avblåste alarmen på et tidligere tidspunkt.

Sentralbordet opplyser til Dagbladet at ambassadens pressetjeneste ikke vil svare på noen henvendelser i dag.

- De jobber med en pressemelding som vil bli publisert i alle kanaler, sier en sentralbordansatt.

UTLØSTE FULL ALARM: Det var da sikkerhetspersonell rutinemessig sjekket denne bilen, som tilhører ambassaden, at den bombelignende gjenstanden ble funnet. Foto: HANS ARNE VEDLOG
UTLØSTE FULL ALARM: Det var da sikkerhetspersonell rutinemessig sjekket denne bilen, som tilhører ambassaden, at den bombelignende gjenstanden ble funnet. Foto: HANS ARNE VEDLOG Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media