Tempel anklages for kopi

Et tempelkompleks som bygges nordøst i Thailand anklages for å være en kopi av det kambodsjanske tempelet Angkor Wat.

NEKTER KOPI: Thailandske myndigheter, og munken som står bak bygningskontruksjonen, har nektet for å prøve å kopiere det kambodsjanske tempelet Angkor Wat, som er avbildet her. Foto: Paul Brown/REX/ NTB
NEKTER KOPI: Thailandske myndigheter, og munken som står bak bygningskontruksjonen, har nektet for å prøve å kopiere det kambodsjanske tempelet Angkor Wat, som er avbildet her. Foto: Paul Brown/REX/ NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

En opphetet debatt har blusset opp i sosiale medier omkring et nytt tempelkompleks som bygges nordøst i Thailand.

Flere reagerer på arkitekturen til det nye tempelet minner betraktelig mye på det kambodsjanske tempelet Angkor Wat, som er verdens største religiøse monument. Det skriver flere thailandske og kambodsjanske medier, blant annet den kambodsjanske avisa Khmer Times.

Den kambodsjanske regjeringen planlegger angivelig å sende arkeologer og tempelarkitekter for å inspisere om tempelkomplekset i Thailand er for likt Angkor Wat, som er det nasjonale symbolet til Kambodsja og avbildet på landets flagg.

Sender arkitekter

Flere kambodsjanere har siden juli reagert på bildene av tempelkomplekset. På sosiale medier har det trendet emneknagger som #SaveAngkorWat og #Angkorwatbelongtokhmer, og flere krevde at regjeringen tok grep.

Derfor besøkte tjenestemenn fra den kambodsjanske ambassaden i Thailand tempelkomplekset i forrige måned, ifølge The Guardian.

Det kambodsjanske kulturdepartementet har seinere uttalt at arkitekturen ikke er kopiert av verken Angkor Wat eller noe annet tempel i Kambodsja.

MØTE: Den kambodjanske kulturministeren, Phoeurng Sackona, møtte Thailands ambassadør i Kambodsja, Panyarak Poolthup, i starten av august. På møtet diskutere de tempelkomplekset i Thailand som hevdes å være en kopi av Angkor Wat. Foto: Khmer Culture Ministry/ Facebook.
MØTE: Den kambodjanske kulturministeren, Phoeurng Sackona, møtte Thailands ambassadør i Kambodsja, Panyarak Poolthup, i starten av august. På møtet diskutere de tempelkomplekset i Thailand som hevdes å være en kopi av Angkor Wat. Foto: Khmer Culture Ministry/ Facebook. Vis mer

Etter debatten blusset opp i sosiale medier, har kambodsjanske tjenestemenn imidlertid sagt at de vil undersøke saken nærmere.

Direktøren for kulturdepartementet, Hab Touch, fortalte Khmer Times onsdag at eksperter skal besøke Thailand for å undersøke konstruksjonen.

- Kulturdepartementet svarer med at departementet ikke er stille. Vi har vår base i Thailand, og vi jobber fortsatt med konsulatet i Sa Kao og med vår kambodsjanske ambassadør i Bangkok, slik at vi kan fortsette å samarbeide og fullføre dette prosjekt, sa Touch til avisa.

Inspirasjon fra drøm

Tempelkomplekset i Thailand, som bygges i Buri Ram provinsen, har allerede kostet mer enn 100 millioner baht, noe som tilsvarer omtrent 26,9 millioner norske kroner.

IMPONERENDE: Turisten Daniel Meissner ble overrasket da han oppdaget denne munkens ferdigheter. Reporter: Christian Wehus. Video: @meich Vis mer

Thailandske myndigheter, og munken som står bak konstruksjonen ved tempelkomplekset Sihanakhon, nekter for å ha prøvd å etterlikne templet Angkor Wat og sier ifølge Bangkok Post at arkitekturen gjenspeiler andre templer i Thailand.

Khattiya Chaimanee, Burirams kulturelle tjenestemann, sier at hovedinspirasjonen bak tempelkomplekset er en visjon som munken Somsak Sungwarajitto har hatt for byggverket.

Sungwarajitto skal angivelig ha hatt en drøm der han var med å bygge Angkor Wat- tempelet, i sitt tidligere liv, tilbake på 1100 -tallet.

- Ikke enig

Direktør for det kambodsjanske instituttet for historie, Vong Sotheara, sier til Khmer Times at han ikke er overbevist over denne forklaringen. Han mener at Kambodsja burde undersøke konstruksjonen nærmere.

- Jeg er ikke enig i tolkningen av Angkor Wat i Thailand. Etter å ha sett på konstruksjonsplanen, er gulvplanet og tårnene like som i Angkor Wat, men dekorasjonen av tårnene er i en eldre stil enn fra den perioden da Angkor Wat ble bygget, sier Sotheara til avisa.

Han legger til at enhver nasjon har en nasjonal identitet som forener folket og som man må beskytte.

OPPSIKTSVEKKENDE FUNN: Det pågår store utgravninger i Taposiris Magna-tempelet i Egypt og arkeologene mener de nå er nærmere en noen gang å avdekke Kleopatras siste hvilested. Foto: AFP / HO / EGYPTIAN SUPREME COUNCIL OF ANTIQUITIES / NTB scanpix Vis mer

Pa Chanroeun, presidenten for det kambodsjanske instituttet for demokrati, sier at det er uklart hvor lik tempelkomplekset er til Angkor Wat. Likevel påpeker han at det er et sensitivt tema, ifølge The Guardian.

- Alt som skaper spenning mellom disse to nasjonene bør unngås, sier han.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer