Ny varmerekord i Europa:

- Temperaturen dreper oss

Italias helsedepartement har sendt ut rødt farevarsel for ekstrem hete etter at det onsdag ble målt nærmere 50 grader på Sicilia.

NY REKORD: Det ble målt 48,8 grader på den italienske øya Sicilia onsdag. Det er ny europarekord. Foto: Eugenio Grosso / Redux / NTB
NY REKORD: Det ble målt 48,8 grader på den italienske øya Sicilia onsdag. Det er ny europarekord. Foto: Eugenio Grosso / Redux / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Flere land i Sør-Europa har de siste ukene registrert skyhøye temperaturer.

Onsdag skylte nok en hetebølge inn over de sørlige delene av Italia. Samme dag ble det målt hele 48,8 grader i Siracusa-provinsen på Sicilia – den høyeste temperaturen i europeisk historie.

Nå har Italias helsedepartement sendt ut rødt farevarsel for ekstrem hete i flere regioner.

STORE ØDELEGGELSER: Det har oppstått mange branner i Italia som følge av høye temperaturer den siste tida. 150 mennesker måtte evakueres fra en landsby i utkanten av Catania etter at en brann kom faretruende nært. Foto: Piana Degli / Dapress / Splash News
STORE ØDELEGGELSER: Det har oppstått mange branner i Italia som følge av høye temperaturer den siste tida. 150 mennesker måtte evakueres fra en landsby i utkanten av Catania etter at en brann kom faretruende nært. Foto: Piana Degli / Dapress / Splash News Vis mer

- En massakre

Høytrykket, som har fått navnet «Lucifer», skyldes at det kommer ekstremt varm luft fra de nordlige delene av Afrika. «Lucifer» forventes å bevege seg nordover mot Roma, før hetebølgen etter hvert også vil ramme Spania og Frankrike.

- Det har alltid vært varmt her, men aldri sånn som dette. Temperaturene dreper oss, sier Antonio Maesano (80) til den italienske avisa Corriere della Sera.

Gradestokken har vist over 40 grader i Siracusa-provinsen flere ganger denne sommeren, og det har ikke regnet siden april. Det har resultert i svært tørr vegetasjon og lite vann i brønnene – noe som er kritisk for bøndene i området.

- Det er en massakre. Alt vi har på jordene har dødd, sier Giusy Pappalarado, som dyrker appelsiner og sitroner.

Antonio Destro, som driver en gård med 200 kuer, er også frustrert:

- Hvert dyr drikker nærmere 100 liter om dagen. Jeg må bore for å finne vann. Alt rundt meg er tørt. Folk er desperate.

DØDELIG: Tre personer er bekreftet omkommet etter store skogbranner i Tyrkia. Vis mer

Flere byer i provinsen tar nå grep for å hindre at både mennesker og dyr får helseproblemer som følge av varmen. I Lentini må hunder og katter holdes innendørs midt på dagen, ettersom det er i dette tidsrommet temperaturene vanligvis er høyest. I tillegg får nærmere 3000 eldre ekstra tilsyn. I Siracusa har kommunen opprettet en gruppe som skal hjelpe brannvesenet med å forhindre skogbrann.

Rekorden må godkjennes

Den rekordhøye temperaturen ble registrert ved den meteorologiske stasjonen i Siracusa onsdag ettermiddag, og ble like etterpå bekreftet av øyas meteorologiske institutt.

Temperaturen må imidlertid også godkjennes av Verdens Meteorologiorganisasjon (WMO) før det blir den offisielle europarekorden, skriver The Guardian.

Den gamle varmerekorden i Europa var på 48,0 grader og ble registrert i den greske hovedstaden Aten i 1977.

- Kode rød

Den nye europarekorden kommer etter en sommer preget av ekstreme hetebølger, skogbranner og dødelig flom.

Mandag presenterte FNs klimapanel (IPPC) første del av sin nye hovedrapport om klimaendringer. I rapporten advares det blant annet om at hetebølger vil bli vanligere og varmere, og at tørke vil ramme flere steder i framtida.

FNs generalsekretær António Guterres har omtalt rapporten som «kode rød» for menneskeheten.

- Alarmklokkene er øredøvende, og bevisene er uomtvistelige, sa Guterres etter at rapporten ble offentliggjort.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer