Temperaturen steg 24,7 grader på 12 timer

Fra -1,4 til 23,3 på Røros. Temperaturer over 25 grader flere steder i landet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): Natt til i går var Røros Trøndelags kaldeste sted. Tolv timer senere det varmeste.

- Et svært uvanlig temperaturfenomen, sier førstekonsulent Stein Kristiansen ved Meteorologisk Institutt til Adressa.no.

Mellom klokken 3-4 natt til i går ble det målt - 3,7 grader på målestasjonen Røros Lufthavn. Bare et halvt døgn senere, mellom klokken 15-16, viste temperaturmåleren 21,7 grader. Temperaturstigningen er på utrolige 25,4 grader.

I natt toppet det seg igjen. Mellom klokken fire i natt og klokken 16 i ettermiddag gikk temperaturen fra - 1,4 til 23,3 grader. Det gir en temperaturstiging på 24,7 grader.

- Disse temperatursvingningene er sjelden kost for oss, forteller Gudbrand Rognes, sjefflygeleder på Røros lufthavn og ansvarlig for målingene.

Kan skje på våren

- Slike ting kan forekomme på våren, og spesielt på stasjoner som ligger ganske høyt - som denne. Det forekommer når det er lite skyer og tørt vær. Da forsvinner all varmen ut i atmosfæren på natta slik at det blir veldig kaldt. Solskinnet på dagen gjør at det blir varmt, forklarer statsmeteorolog Rita Moi til Dagbladet.no.

Mai er vanligvis en kald måned på Røros, så Gudbrand Rognes er svært fornøyd med solskinnet.Ennå varmere er det imidlertid på Kotsøy i Sør-Trøndelag hvor det ble målt 25,3 grader klokken 12 i dag - den første målingen over 25 grader og varmest i landet i år.

Temperaturen steg 24,7 grader på 12 timer

Superhelg

Temperaturer over 25 grader kan det bli flere steder i Sør-Norge de neste dagene.

- Det kommer til å bli litt varmerer enn det har vært i dag i morgen og enda varmerer på lørdag. Da kan temperaturen komme over 25 grader over det meste av Østlandet, fortelle Moi.

Med finværet følger lokalt stor skogbrannfare på Vestlandet sør for Stad og lokalt meget stor skogbrannfare østafjells, ifølge meteorologisk instituttt.

Også i Finnmark, Nordland og Troms er det meldt strålende sol i morgen, selv om temperaturene er lavere her. Men i nord er det om og gjøre å nyte sola for fra lørdag meldes det om gråvær og regn. 

Sjekk værvarselet der du bor:

<strong><b>UVANLIG FENOMEN:</strong></b> 
Temperaturstigningen på 12 timer var på utrolige 24,7 grader. MMS-foto: Gudbrand Rognes
UVANLIG FENOMEN: Temperaturstigningen på 12 timer var på utrolige 24,7 grader. MMS-foto: Gudbrand Rognes Vis mer
OPP 24,7 GRADER: Måleren viser relativ fuktighet øverst samt maksimum og minimumstemperatur siste 12 timer.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer