- Temperaturøkning selv om utslippene begrenses

Temperaturen på jorda vil trolig ligge 1,5 grader høyere i 2100 enn den gjorde i 1900 hvis utslippene av klimagasser begrenses, spår FNs klimapanel.

TEMPERATUREN ØKER:  Temperaturene vil øke og is smelte. Det er den dystre spådommen fra FNs klimapanles nye rapport i dag. Her fra Disko Bay på Grønland i 2005. Foto: AP Photo/John McConnico/NTB Scanpix
TEMPERATUREN ØKER: Temperaturene vil øke og is smelte. Det er den dystre spådommen fra FNs klimapanles nye rapport i dag. Her fra Disko Bay på Grønland i 2005. Foto: AP Photo/John McConnico/NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Temperaturen på jorda vil trolig stige noe mindre enn tidligere fryktet, men FNs klimapanel blir stadig sikrere på at klimaendringene er menneskeskapt.

Fredag la klimapanelet fram den første delen av sin femte rapport siden 1990, med vitenskapelige vurderinger av årsakene til den globale oppvarmingen.

Ifølge rapporten er det mulig å begrense temperaturøkningen fram mot 2100 til 1,5 grader sammenlignet med 1900.

Dette forutsetter imidlertid at man lykkes med å begrense utslippene av klimagasser. Dersom utslippene fortsetter å øke, vil temperaturen trolig ligge 2 grader høyere i 2100.

• Les et sammendrag av klimarapporten her

Isen smelter, havet stiger IPCC spår videre at havisen i Arktis trolig vil bli redusert med mellom 43 og 94 prosent om somrene fram mot 2100. Forskerne ser ikke bort fra at Arktis nærmest kan bli isfritt om høsten.

Verdenshavene spås å stige med mellom 0,26 og 0,82 meter fram mot 2100, avhengig av hvor mye man greier å redusere utslippene av klimagasser.

Prognosene er noe mindre dystre enn dem IPCC kom med i 2007. Anslagene over CO2-utslippenes effekt på klimaet er blitt litt nedtonet i klimapanelets nye rapport. Den globale oppvarmingen har også bremset opp de siste 15 årene, men FNs klimapanel anser dette for å være midlertidig.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer