Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Temperaturøkningen skal holde seg under to grader

Utkastet til en ny klimaavtale er klart.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Frankrikes utenriksminister Laurent Fabius presenterer i dag det endelige utkastet til en ny klimaavtale i Paris, skriver NTB.

Det brøt ut applaus i plenumssalen på klimatoppmøtet da Fabius la fram utkastet. Ministre fra nærmere 200 land som skal nå vurdere om de kan godta det.

Ifølge BBC innebærer den ferske klimaavtalen at temperaturøkningen skal holde seg «godt under to grader».

Franske myndigheter har omtalt teksten som det endelige utkastet og sterkt oppfordret landene til å vedta den.

- Ambisiøs og balansert - Det er min dype overbevisning at vi har kommet fram til en ambisiøs og balansert avtale, sier Fabius.

Etter to uker med samtaler. legger han nå fram den nye klimaavtalen for de internasjonale delegatene i Paris.

Dersom det endelige avtaleutkastet blir stående, vil det være et klimapolitisk vendepunkt, fastslår Bellona-leder Frederic Hauge overfor NTB.

- En forpliktelse til 2 grader pluss etterstrebelse til 1,5 grader er en tydelig anerkjennelse av alvoret vi står overfor. Dette gir grunnlag for ekstra press på statene til å gå i gang med effektfulle tiltak allerede nå, sier han.

Hele prestisjen til Frankrike står nå på spill, mener Hauge, som sier utenriksminister Laurent Fabius har lagt lista svært høyt.

- La det være klinkende klart: Blir dette utkastet en realitet, må norske utslipp reduseres kraftig, sier Hauge i en skriftlig uttalelse mens det som kan bli det siste avtaleutkastet fra klimakonferansen, legges fram.

- Historisk FNs generalsekretær Ban Ki-moon ba verdens ledere om å fortsette klimaarbeidet i kompromissets ånd da han lørdag kommenterte det endelige utkastet til en ny klimaavtale., skriver NTB.

- Vi er kommet til et avgjørende øyeblikk på en lang reise som har vart i årtier, sa FN-sjefen.

- Avtaleteksten dere har foran dere, er historisk, erklærte Ban.

- Avslutningen er i sikte. La oss nå gjøre jobben ferdig. Milliarder av mennesker setter sin lit til deres klokskap, understreket han i sin appell til verdens ledere.

Ban understreket at løsningene på klimautfordringene nå ligger på bordet, og han ba utviklingsland om å spille en stadig mer aktiv rolle i prosessen fremover.

- La oss ha motet til å gripe dette øyeblikket. Jeg ser fram til å møte dere senere i dag for å feire denne avtalen, sa FNs generalsekretær.

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media