Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Voldtekt:

Tenåring ble frikjent for voldtekt av jenta selv om han hørte «nei». Nå er han dømt

Jenta sa nei flere ganger, prøvde å vri seg unna og dytte 15-åringen vekk ved med begge hender, ifølge fersk dom.

FRIKJENT HER: Her i Bergen tingrett ble 17-åringen frikjent, men i Gulating lagmannsrett ble han dømt.  FOTO: Paul S. Amundsen / Dagbladet
FRIKJENT HER: Her i Bergen tingrett ble 17-åringen frikjent, men i Gulating lagmannsrett ble han dømt.  FOTO: Paul S. Amundsen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En tenåringsgutt som i Bergen tingrett ble frikjent for å ha voldtatt kjæresten, ble dømt i lagmannsretten.

En enstemmig Gulating lagmannsrett har dømt gutten til 410 timers samfunnstjeneste, som er i tråd med aktors påstand.

Han ble også dømt til å betale jenta 150.000 kroner i oppreisningserstatning, skriver Bergens Tidende, som omtalte saken først.

Nektet skyld

Tingrettsdommen ble avsagt under dissens. Mens de to meddommerne mente at gutten måtte frifinnes, mente fagdommeren at dette var et klart overgrep.

I lagmannsretten var alle de tre fagdommerne og fire meddommerne enige i at gutten måtte dømmes.

Lagmannsretten mener gutten, som var 15 år da overgrepet skjedde, «handlet forsettlig ved sin bevisste maktbruk for å oppnå samleie gjennom å overvinne hennes motstand». Da gutten møtte i retten, nektet han skyld.

Lagmannsretten fant det videre bevist at fornærmede gjorde motstand ved at hun flere ganger sa nei, prøvde å vri seg unna og dytte ham vekk ved med begge hender, skrives det i dommen.

Tiltalen mot den 17 år gamle gutten dreide seg om to tilfeller der han skal ha tiltvunget seg sex med kjæresten, skriver BT.

Statsadvokat Elisabeth Deinboll opplyser til avisa at hun, på grunn av bevissituasjonen, la ned påstand om domfellelse for kun et av forholdene i tiltalen. Det samme gjorde hun i tingretten.

- Du sa nei

I etterkant av det andre forholdet, som det ikke ble lagt ned påstand om domfellelse for, skrev den tiltalte gutten følgende til kjæresten etter at de to hadde slått opp:

«Jeg vil aldri gjøre det samme mot deg…. jeg angrer på det jeg gjorde .… jeg lover at jeg har forandret meg og jeg kommer aldri til å gjøre det igjen det jeg gjorde mot deg. »

Videre sendte han en melding 10. oktober 2015: «Det jeg gjorde mot deg var at jeg låg opp deg og prøvde alt bare for å ha med deg men du sa nei og begynte å slå meg og dytte meg vekk og alt mylig men jeg ga bare blanke faen om deg og brydde meg bare om det jeg ville».

En stund etter den siste meldingen, ble forholdet anmeldt til politiet.

- Skrev det hun forventet

I tingretten forklarte gutten at han noen dager etter hendelsen forsto at noe ikke stemte og at han hadde gjort noe den fornærmede jenta ikke ville.

«Han skjønner nå at hun ikke ville, men skjønte det ikke da», het det i tingrettens frifinnende dom.

«Når det gjelder meldingene på Facebook forklarte tiltalte at han la seg flat fordi han var desperat etter å få henne tilbake - og at han skrev det som hun forventet og ville at han skulle skrive», heter det videre.

- Tiltalte forklarte ellers at han ble svært lei seg da fornærmede gjorde det slutt, og han sa at det var bakgrunnen for at han sende meldinger til fonærmede, står det i den ferske dommen fra lagmannsretten.

Lagmannsretten domfelte ikke gutten for det andre forholdet. Retten kom til at tvilen måtte komme tiltalte til gode.

- Lagmannsretten finner det ikke bevist at tiltalte ved den anledningen anvendte vold for å skaffe seg seksuell omgang med fornærmede, står det i dommen.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media