Tenåring drepte to før han skjøt seg selv.

William Freund fortalte i chatterom at han ville skade folk.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): Forrige lørdag kledte 19-årige William Freund seg ut i maske og kappe og drepte to naboer før han tok livet av seg selv.

Et par uker tidligere hadde han fortalt på et nettforum for folk med Aspbergers syndrom at han følte seg ensom og suicidal, og at han ville starte en «terrorkampanje for å skade de som har skadet meg.»

Saken har reist nye spørsmål omkring hvilket ansvar eierne av nettsider og chatterom har for å melde i fra om truende meldinger.

En talsmann for den lokale sheriffen i Orange County, Jim Amormino, oppfordret i etterkant av det tragiske skytedramaet internettbrukere om å kontakte politiet dersom de oppdaget mistenkelige meldinger.

- Jeg tror at hvis det noen gang er et medlem som sier noe om å skade andre personer, selv om det bare dreier seg om én melding, så bør vi gjøre noe med det. Jeg vet ikke hva vi kan gjøre, da, sier Amormino til nyhetsbyrået AP.

Tidkrevende og dyrt å melde ifra

Eksperter på internettjuss sier imidlertid at det ikke finnes noen juridiske hjemler som forplikter eiere eller brukere av nettsted om å melde ifra til politiet. Cyberspace er så intrikat og brukerne er ofte anonyme, slik at det å sette i gang tiltak for å følge opp truende meldinger ville være både tidkrevende og dyrt.

Forskere på etikk mener imidlertid at operatører burde varsle myndighetene hvis de tror en bruker står i virkelig fare for å gjøre noe galt.

- Hvis det er tegn til å se at folk synker dypt og vi ikke gjør noe med det, da kan det få katastrofale følger, sier Richard Spinello, som er professor i teknologi og etikk ved Boston College.

De som hadde fulgt William Freunds meldinger hadde forgjeves forsøkt å få tak i foreldrene hans, men de forsøkte aldri å nå frem til myndighetene.

Etter skuddramaet med Freund har debatten gått om man burde samle informasjon om brukerne. Men slike argumenter har også møtt motstand.

- Det er veldig risikabelt å overføre ansvar til eierne av hjemmesider om å overvåke sine brukere, sier Jennifer Granick ved Stanford Univeritetets senter for internett og samfunn.

- Hvordan kan du vite om noen er seriøs? spør Garnick.

Vet ikke hvorfor han drepte

De siste årene har chatterom utviklet seg til å bli en sosial møteplass og en anledning til å bygge opp identiteten for de som benytter seg av det. For personer med Aspbergers syndrom kan chatting nærmest fungere som terapi. Syndromet innebærer en nevrologisk feil som gir seg utslag i mangel på sosiale og kommunikative ferdigheter.

Myndighetene forsøker fremdeles å finne ut hva det var som fikk Freund til å drepe en far og hans 22 år gamle datter. Freund skjøt også mot et annet hjem og skadet en person der. Da han bommet dro han hjem og begikk selvmord.

<B>INGEN VET:</B> Ingen vet hva som fikk 19-årige William Freund til å skyte på naboene før han til slutt tok sitt eget liv. Og hvem har egentlig ansvar når truende beskjeder dukker opp i chatterom? Kunne Freund fått hjelp i tide?

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer