Tenåring lurte alle til å tro at han var flymagnat

I ekte «Catch me if you can»-stil.

EN EKTE ABAGNALE: En britisk tenåring har i ekte «Catch me if you can»-stil lurt flere flyselskap til å tro at han er en magnat som skal starte lavprisruter mellom Storbritannia og Europa. I filmen «Catch me if you can» som er basert på en sann historie, spiller Leonardo DiCaprio Frank W. Abagnale jr., en svindler som før sin 21-årsdag rekker å jobbe som lege, advokat, co-pilot og professor. Han lurte til seg over 2,5 millioner dollar.  Her poserer DiCaprio sammen med modeller utkledd som Pan Am-flyvertinner på filmpremieren. Foto: REUTERS/Peter McDiarmid
EN EKTE ABAGNALE: En britisk tenåring har i ekte «Catch me if you can»-stil lurt flere flyselskap til å tro at han er en magnat som skal starte lavprisruter mellom Storbritannia og Europa. I filmen «Catch me if you can» som er basert på en sann historie, spiller Leonardo DiCaprio Frank W. Abagnale jr., en svindler som før sin 21-årsdag rekker å jobbe som lege, advokat, co-pilot og professor. Han lurte til seg over 2,5 millioner dollar. Her poserer DiCaprio sammen med modeller utkledd som Pan Am-flyvertinner på filmpremieren. Foto: REUTERS/Peter McDiarmidVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): I ekte «Catch me if you can»-stil har en tenåringsgutt fra Yorkshire i England lyktes i å overbevise britiske flyselskapsdirektører om at han var en magnat som skulle starte sitt eget flyselskap, melder The Sunday Times.

Under pseudonymet «Adam Tait» fortalte den taleføre 17-åringen at hadde en hel flåte med jetfly.

I forhandlinger med lufthavn
E-postene han sendte til flyselskapene var velinformerte og overbevisende, og hver e-post endte med slagordet «American Global Group, 35 land, 22 språk, ett lag», samt en liste av alle de amerikanske statene firmaet hadde kontor.

Gutten gav seg ut for å være i 20-årene, og fløy til øya Jersey for å møte lufthavnsdirektøren der. Møtet gikk bra, og de avtalte å møtes igjen neste uke for å diskutere Taits bruk av flyplassen.

- Jersey lufthavn kan bekrefte at den har hatt forhandlinger med Adam Tait de siste ukene angående et ambisiøst nettverk av flytjenester mellom Jersey, Storbritannia og Europa. Siden videre informasjon er kommet for dagen kan vi nå bekrefte at forhandlingene er avsluttet, sa Jersey lufthavns direktør, Julian Green, til The Sunday Times i går kveld.

Artikler i bransjeblad
Andre direktører hadde telefon-og epostsamtaler med Taits kolleger, David Rich og Anita Dash, som sa de ville starte et lavprisselskap som skulle dekke mesteparten av Europa.

Det ingen visste var at Tait, Rich og Dash faktisk var samme person, den 17 år gamle flyentusiasten.

Bedraget hans hadde pågått i seks måneder før politiet fikk tak i ham i forrige uke. Da prøvde han å få tilgang til et 93-seters jetfly han ville leie.

I løpet av de seks månedene hadde tenåringen fått flere artikler om selskapet publisert i bransjeblad for flyindustrien.

Det var et av disse bladene, Airliner World, som ante ugler i mosen. De begynte å undersøke Tait, og fant flere falske nettsider, virtuelle kontorer og falske navn.

Bransjeblad avslørte tenåringen
Da de tok opp en telefonsamtale med Adam Tait på bånd, fant de ut at han hadde samme stemme som David Rich.

De bad Tait ta et bilde av flyflåten sin til en artikkel i bladet, og Tait avtalte å møte dem på Southend lufthavn, hvor han sa han hadde en 93-seters BAe 146-200.

Deretter kontaktet Tait et firma, Airstream, for å leie et slikt fly. Airstream fattet ingen mistanke, og avtalte til og med å hente Tait i bil med sjåfør.

Tait fortalte Airliner World at han skulle starte flymotorene, og bladet ble så bekymret over dette at de tipset politiet.

Politiet stoppet Tait på vei til flyplassen, men har ikke siktet gutten for noe.

Da tenåringen ble konfrontert av The Sunday Times nektet han for å ha gjort noe galt. Han innrømmet å ha «gjort noen ting på feil måte», men sa han ikke hadde brutt loven og insisterte på at han fremdeles ville få flyselskapet sitt til å ta av.

Lider av autisme
Tenåringen er autistisk, og er ifølge faren en fenomenal person som er oppfinnsom og kreativ, og som husker eksakte detaljer angående ethvert flyselskaps flytider.

- Han har vært lidenskaplig interessert i fly i to år, og har hele soverommet dekket av flybilder, sier faren til avisa.

Før dette hendte, var gutten to dager fra å få hele oppsetningen av musikalen «High School Musical» i USA til å komme til et teater med 300 sitteplasser i Shropshire ved å kopiere brevhoder og utgi seg for å være ulike firma.

- Det kunne ha skjedd, bortsett fra at noen spørsmål ble stilt ved hotellbestillingen. Jeg vet ikke hvorfor han gjorde det. Han er ikke slem eller ondskapsfull, sier faren.

17-åringen har mange likheter med Frank Abagnale Jr, som utga seg for å være pilot, advokat, professor og lege fra han var 16 til 21 år gammel. Han tjente millioner av dollar før han ble sendt i fengsel. Abagnales erfaringer ble senere til Hollywoodfilmen nevnt innledningsvis, med Leonardo DiCaprio i hovedrollen.

LURTE ALLE: til å tro at han hadde en hel flåte med jetfly. Foto: REUTERS
LURTE ALLE: til å tro at han hadde en hel flåte med jetfly. Foto: REUTERS Vis mer