Tenåring pågrepet for å ha tent på tre branner i Tønsberg

Kan bli siktet for mordbrann. 40 ble evakuert, 14 havnet på legevakta.

BOBIL BRANT OPP: En bobil som sto parkert bare et steinkast fra blokka som brant, ble også satt fyr på og totalskadd. Foto: RALF LOFSTAD / DAGBLADET
BOBIL BRANT OPP: En bobil som sto parkert bare et steinkast fra blokka som brant, ble også satt fyr på og totalskadd. Foto: RALF LOFSTAD / DAGBLADETVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Politiet har pågrepet og siktet en tenåring for de tre brannene i Tønsberg natt til i går, melder Vestfold politidistrikt.

- Vi har skjellig grunn til mistanke, sier politiinspektør Ole Bjørn Sakrisvold til Dagbladet.

Tidlig stadium Mannen ble pågrepet i går kveld, og vil ifølge Sakrisvold trolig bli framstilt for varetektsfengsling i morgen. Han er foreløpig siktet for grovt skadeverk, men politiinspektøren opplyste til Dagbladet i går at det kan ligge an til mordbrannsiktelse dersom en gjerningsperson blir utpekt.

- Liv kunne gått tapt, sa Sakrisvold da.

Han understreker nå at etterforskningen er på et tidlig stadium, og at nye momenter kan dukke opp. Politiet er imidlertid sikre på at samme person eller personer står bak alle de tre brannene.

- Det er helt usannsynlig at tre branner skulle oppstå på samme sted i samme tidsrom, sa Sakrisvold i går.

Den siktede tenåringen har tilknytning til den brannrammede boligblokka på Kaldnes Brygge, og politiet gjennomførte i går ransaking av mannens bopel.

Sakrisvold opplyser at pågripelsen skjer som følge av vitneavhør og tekniske funn; i går ble et stort antall vitner avhørt, og kriminalteknikere jobbet hele dagen med å samle bevis.

40 evakuert 40 personer ble evakuert, og 14 sendt til legevakta som følge av brannen på Kaldnes. Heisen var satt fyr på innvendig, og flere beboere måtte hentes ned fra balkongen. Mange opplevde brannen som svært dramatisk.

- Fluktveien vår ble satt i brann. Vi kunne dødd, sier beboer Linn Asbjørnsen (22) til Dagbladet.

Samtidig brant ei seilskøyte som ligger fortøyd bare 20 meter fra blokka, i tillegg gikk en bobil parkert bare et steinkast unna opp i røyk.

- Hadde jeg ikke vært om bord, ville båten ha brent opp, sier Colin Archer-skøytas 28-årige eier til Dagbladet.

Han lå og sov en meter fra brannstedet, og våknet av knitring. Han tror noe brennende ble kastet på kahyttaket.

- Krever planlegging Gunnar Eriksen (63), som mistet bobilen sin, er overbevist om at de tre brannene på samme tid og på samme sted ikke var noe sammentreff.

- Det krever planlegging å sette fyr på ei heissjakt, en båt og en bobil, sier Eriksen til Dagbladet.

Tønsberg er uvanlig hardt rammet av uoppklarte branner - lokalavisa Tønsbergs Blad kommer til over 60 tilfeller der årsaken ikke er fastlagt den siste tiårsperioden. Ingen er tiltalt. Politiet opplyser imidlertid at de ikke har avdekket noen sammenheng med brannene natt til i går og de tidligere uoppklarte brannene.

Som del av etterforskningen er en rekke såkalte moduskandidater - personer kjent for rettsvesenet i forbindelse med tidligere brannstifting - oppsøkt av politiet. En mann som i 2009 ble siktet for flere branner, men ikke tiltalt, er sjekket ut av saken, opplyser politiinspektør Sakrisvold.