Tenåring tilsto å ha laget Sasser-viruset

Her bor den tyske 18-åringen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En 18 år gammel tysker tilsto i dag at han skapte dataormen Sasser som den siste uken har infisert millioner av PC-er verden over.

Den unge mannen ble arrestert i den nordtyske byen Rotenburg i går, etter at softwaregiganten Microsoft hadde tipset politiet om kilden til den ødeleggende ormen.

Den ikke navngitte 18-åringen er skoleelev, bor sammen med sine foreldre og kan altså ha stått bak ett av de mest kostbare internett-angrepene noensinne. Politiet har nå beslaglagt flere datamaskiner hjemme hos guttens familie.

Lynende intelligent

- Han er programmereren bak den første versjonen av ormen, sier Frank Federau, talsmann for politiet i Hannover, som beskriver ham som «datafreak» og lynende intelligent.

18-åringen, som ble løslatt etter arrestasjonen fredag, er mistenkt for datasabotasje. Han risikerer fem års fengsel.

Det er uklart om han også kan ha stått bak andre versjoner av Sasser.

Eksperter på datasikkerhet er overrasket over politiets tilsynelatende raske avsløring. Microsoft, det føderale amerikanske politiet FBI og tysk politi har samarbeidet om å finne personen bak den plagsomme Sasser-ormen.

Ifølge nyhetsmagasinet Der Spiegel er gutten også mistenkt for å ha laget en variant av Netsky-viruset.

Angrepet fortsetter

Ormen Sasser dukket opp 1. mai og er ventet å infisere millioner av datamaskiner før angrepet avtar. Selskaper over hele verden er den siste uken blitt rammet av ormen som fører til store forsinkelser på PC-er som er koblet til internett. Ormen benytter seg av et sikkerhetshull i Windows 2000 eller Windows XP og kan i teorien smitte alle maskiner som ikke har installert sikkerhetsoppdateringen Microsoft la ut 11. april.

Blant selskapene som allerede er rammet i Norden, er den finske storbanken Sampo, som mandag måtte stenge alle sine kontorer, samt forsikringsselskapet If, hvor ormen har skapt store dataproblemer.

(NTB-AFP-Reuters)

TILSTO: I dette huset i Waffensen nær Bremen i Nord-Tyskland, bor 18-åringen som har tilstått å ha skapt Sasser-viruset.