Tenåringer dømt til amputasjoner

Fire tenåringer er dømt til å få kuttet av ett bein og en hånd av de islamistiske opprørerne al-Shabaab i Somalia.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||

Fire tenåringer er dømt til å få kuttet av ett bein og en hånd av de islamistiske opprørerne al-Shabaab i Somalia. Samtidig erklærer presidenten unntakstilstand i landet.

De fire tenåringene var anklaget for tyveri av blant annet mobiltelefoner. Rettssaken foregikk i en shariadomstol opprettet av al-Shabaab i et område av hovedstaden Mogadishu opprørerne kontrollerer.

- I dag er de fire mennene som har stjålet, dømt til å få en hånd og ett bein avkuttet, sier sjeik Abdul Haq, leder av shariadomstolen.

Domstolen er opprettet i Suqa Holaha-området i Mogadishu.

Tenåringene tok mandag imot dommene i stillhet og ble etterpå ført bort iført håndjern. Abdul Haq opplyser ikke om når dommene skal fullbyrdes.

Innfører sharia

Al-Shabaab har tidligere innført sharialover i områder gruppen kontrollerer, blant annet i havnebyen Kismayu der henrettelser, pisking og amputasjoner er blant straffene.

Mange somaliere har reagert med sjokk på de harde straffene, mens andre igjen berømmer islamistene for å ha klart å innføre en viss grad av ro og orden i landet som har vært herjet av borgerkrig de siste 18 årene.

Unntakstilstand

Somalias president erklærte mandag unntakstilstand i landet. Men det vil trolig ikke kunne hindre islamistene i å rykke stadig nærmere presidentpalasset i Mogadishu.

President Sharif Sheikh Ahmed ser nå ut til å gjøre et siste desperat forsøk på å drive islamistene tilbake.

Ber naboland om hjelp

I helgen ba lederen for den somaliske nasjonalforsamlingen nabolandene om å komme regjeringen til unnsetning i løpet av 24 timer, men uten resultat.

Etiopia har tidligere sendt soldater til landet for å forsvare regjeringen, men denne gangen ser svaret ut til å være nei. De etiopiske soldatene sto i Somalia i to år. De greide å hindre en maktovertakelse, men uten at opprørerne ble reelt svekket.

Minst 300 mennesker er drept i Somalia siden 7. mai. Unntakstilstanden antas å ha liten innflytelse på kampene som pågår i hovedstaden. (NTB)