Tenåringer dreper hjemløse for moro skyld

Amerikansk middelklasseungdom torturerer og dreper hjemløse i kjedsomhet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no:) Tenåringsguttene Jeffery Spurgeon, Justin Stearns, Christopher Scamahorn (15) og Warren Messner (16) ble, i en rettssal i Daytona Beach i Florida 24. april i fjor, dømt til fengselsstraffer fra 23 til 35 år for mishandlingen og drapet på hjemløse Michael Roberts.

De drapsdømte ungguttene føyer seg inn i en makaber rekke av amerikansk middelklasseungdom som de senere årene har stått bak en rekke grusomme overfall på hjemløse i USA.

«Drapssport»

En fersk rapport fra The National Coalition for the Homeless stadfester at 2006 var et skrekkår for USAs mange hjemløse. I fjor ble det rapportert 122 angrep og 20 drap på hjemløse, de verste tallene på nær ti år.

- Det er svært bekymringsfullt at unge mennesker ser på det som underholdning å sparke personer som bokstavelig talt allerede ligger nede, sier talsmann i organisasjonen, Michael Stoop, til CNN.

Det makabre fenomenet blir omtalt som «sport killings» eller «drapssport». Ifølge kriminologer er de som utfører disse brutale handlingene nesten alltid tidligere ustraffede gutter fra pengesterke middelklassehjem.
 

Ingen kan forklare hva som utløser deres sjokkerende atferd.

- Startet som en lek

Tenåringer dreper hjemløse for moro skyld

- Det startet som en lek, sier Nathan Moore. 15 år gammel var han med på å mishandle og drepe hjemløse Rex Baum (49) i amerikanske Milwaukee.

Nå 18 år gamle Nathan Moore sier han bare ville røyke marihuana og drikke seg full sammen med vennene sine. Å drepe den hjemløse var aldri en del av planen den dagen i 2004, melder CNN.

18-åringen sitter nå bak lås og slå ved Columbia Correctional Institution i Portage i Wisconsin hvor han soner en dom på 15 år.

- Når det hele er over, spør du deg om hva du har gjort. Det finnes ingen rasjonell forklaring, sier den unge drapsdømte til CNN.

Sammen med vennene Luis Oyoala (16) og Andrew Ihrcke (17) begynte Nathan Moore å slå og sparke Rex Baum etter først å ha delt noen øl med den hjemløse mannen.

- Luis sa at vi skulle slå ham. Vi lo fordi vi trodde han spøkte, men det gjorde han ikke. Vi begynte å slå ham alle sammen, forteller Moore.

De brukte alt de kom over i mishandlingen av den hjemløse mannen, deriblant jernrør, balltre og Rex Baums egen grill.

Ifølge Moore, smurte en av guttene ofrets ansikt inn med avføring og stakk ham med en kniv «for å se om han fremdeles var i live».

UNGGUTTER DRAPSDØMT: Tenåringsguttene Jeffery Spurgeon, Justin Stearns, Christopher Scamahorn (15) og Warren Messner (16) må sone fra 23 til 35 år i fengsel etter drapet på hjemløse Michael Roberts. Foto: Scanpix/AP
UNGGUTTER DRAPSDØMT: Tenåringsguttene Jeffery Spurgeon, Justin Stearns, Christopher Scamahorn (15) og Warren Messner (16) må sone fra 23 til 35 år i fengsel etter drapet på hjemløse Michael Roberts. Foto: Scanpix/AP Vis mer

Guttene forlot den drepte under en plastduk i håp om at dyr ville ta seg av kroppen. De dro til McDonalds for å ta seg en matbit.

Stygg trend

Det har vært mange tilfeller av at tenåringer har gått løs på hjemløse flere steder i USA i løpet av de siste årene.

I januar 2006 ble to tenåringer filmet av overvåkingskamera mens de mishandlet en hjemløs i Fort Lauderdale med balltrær. Senere samme kveld, skal de ha slått ihjel hjemløse Norris Gaynor (45).

En måned senere skadeskjøt Joshua Grimes en uteligger fra vinduet i sin studentbolig i Oregon, og i oktober gikk seks unge tenåringsgutter til angrep på en hjemløs i Huntsville, Alabama med golfkøller.

OVERFALL: CNN har publisert video hvor to unge gutter angriper en hjemløs med balltrær.
DRAPSTILTALE: 18 år gamle Brian Hooks blir ført til Broward County Jail i Fort Lauderdale 15 januar i fjor, tiltalt for drap på en hjemløs.