Tenåringer får valium mot kjærlighetssorg

Tenåringer med kjærlighetssorg eller eksamensnerver får beroligende legemidler av foreldrene. I en undersøkelse i Tromsø svarte hver tiende niendeklassing at de hadde fått slike medisiner hjemme.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Helseforsker Kalle Gjelsvik ved Høgskolen i Tromsø kan fortelle om barn ned i 10-årsalderen som har fått Valium for at de skal sitte rolig på langtur i bilen eller når bestemor skal passe dem.

- Det verste er den psykologiske effekten - at foreldrene gir barna beroligende midler for noe som er helt normalt, sier apoteker Yngve Thorud til Vårt Land.

Får av mor

Tre av Thoruds apotekerkolleger i Tromsø, Steinkjer og Haugesund, har spurt et utvalg elever i grunnskolen og videregående skole om deres forhold til legemidler.

I Tromsø svarte hver tiende niendeklassing at de hadde fått medisiner av typen Valium eller Vival. Det er som regel mor som er så «snill» at hun gir sønnen eller datteren noe å roe seg ned på. Mødrene i Steinkjer og Haugesund var nesten like rause.

- Det er all grunn til å tro at situasjonen er den samme i resten av landet, sier seksjonsleder Ingjerd Meen Lorvik ved Borgestadklinikken i Skien.

Skadelig

Apoteker Yngve Thorud mener foreldres slepphendte holdning til Vival og Valium er skadelig.

- Ved å gi barna beroligende midler for kjærlighetssorg sier foreldrene samtidig at slik gjør man når livet ikke smiler til en. Det er helt galt. Barna må lære at de takler motgang uten legemidler, sier apoteker Thorud.

(NTB)