Tenåringer får valium mot kjærlighetssorg

Tenåringer med kjærlighetssorg eller eksamensnerver får beroligende legemidler av foreldrene. I en undersøkelse i Tromsø svarte hver tiende niendeklassing at de hadde fått slike medisiner hjemme.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Helseforsker Kalle Gjelsvik ved Høgskolen i Tromsø kan fortelle om barn ned i 10-årsalderen som har fått Valium for at de skal sitte rolig på langtur i bilen eller når bestemor skal passe dem.

- Det verste er den psykologiske effekten - at foreldrene gir barna beroligende midler for noe som er helt normalt, sier apoteker Yngve Thorud til Vårt Land.

Får av mor

Tre av Thoruds apotekerkolleger i Tromsø, Steinkjer og Haugesund, har spurt et utvalg elever i grunnskolen og videregående skole om deres forhold til legemidler.

I Tromsø svarte hver tiende niendeklassing at de hadde fått medisiner av typen Valium eller Vival. Det er som regel mor som er så «snill» at hun gir sønnen eller datteren noe å roe seg ned på. Mødrene i Steinkjer og Haugesund var nesten like rause.

- Det er all grunn til å tro at situasjonen er den samme i resten av landet, sier seksjonsleder Ingjerd Meen Lorvik ved Borgestadklinikken i Skien.

Skadelig

Apoteker Yngve Thorud mener foreldres slepphendte holdning til Vival og Valium er skadelig.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer