Tenåringer i rått mafiamiljø

Oslo-ungdom i gjenger har opptil 40000 kroner i gjeld til eldre kriminelle. 60 prosent av tenåringene går rundt med våpen. Mobiltelefon bidrar til økt konflikt og mer vold. Mafia og gangstere er ungdommenes idealer, torpedoer har heltestatus. Ungdom lokkes og trues til kriminalitet med mafiametoder.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dette viser en undersøkelse som legges fram i dag. Norsk institutt for by- og regionforskning (NIBR) og organisasjonen Ungdom Mot Vold har foretatt undersøkelsen blant 85 ungdommer i faresonen i Oslo. Ungdommene er mellom 13 og 18 år og av 13 ulike nasjonaliteter.

De har svart på spørreskjemaer og intervjuer laget av forskerne Inger-Lise Lien og Thomas Haaland og Farid Bouras/Mustapha Latiaoui fra Ungdom Mot Vold. Organisasjonen arbeider på grasrotnivå for å få unge vekk fra vold og gjengdannelser og inn i en normal livssituasjon.

«Farlige fiender»

- Det som har slått oss, er at samtlige av de unge går rundt og forestiller seg at de har farlige fiender som de hater.
Dermed blir gjengdannelsen en beredskap for beskyttelse. Våpnene må de ha fordi verden er så risikofylt, sier Thomas Haaland.

- Blir våpnene brukt til ran?

- Det hender, men først og fremst har de våpen for å beskytte seg. Større kniver og skytevåpen går de ikke med til daglig, men de har dem i beredskap, sier Haaland.

Storkriminelle haier

Rapporten forteller om tenåringer som er omgitt av mafialiknende tilstander:
«Flere personer i vårt strategiske utvalg er i «risikosonen» fordi det finnes eldre, voksne kriminelle som omgir dem og ønsker å gi dem beskyttelse, penger, tilhørighet og «et meningsfylt og spennende liv» (...) også i det eks-jugoslaviske og vietnamesiske miljøet skal det finnes organiserte kriminelle nettverk som i sin grunnstamme er etnisk basert og familieforankret (...) også i disse miljøene er det stor interesse for å rekruttere nedover, få med seg unge gutter fra ungdomsmiljøer som kan gjøre visse tjenester for dem, f.eks. jobbe som «løpegutter», selge narkotika etc.»

En ungdomsarbeider sier:

«De eldre vil ha tak i de unge for å pushe stoffer, og spesielt de som er under den kriminellelavalderen. Når du er ung og blakk og naiv og du ser de store gutta trekke fram tusenlappene, da blir du lett fristet.»

Mafiaforbilder

Undersøkelsen viser videre at unge som mislykkes på skole og i normale sosiale fellesskap, finner sine egne idealer og normer. Kriminalitet blir sett på som en reell karriere. Gjengene tar gjerne navn som Black Mafia Society, Tøyen Svarte Gangstere og Cash Money Brothers.

«Jeg var med i en gjeng som het Cash Money Brothers - CMB. Vi var inspirert av amerikanske gangsterfilmer. Vi kjøpte store ringer med dollartegn på, og brukte sixpencelue... Hele området sprayet vi med CMB-graffiti, for vårt område var Bjølsen og ned mot Grünerløkka. Vi hørte bare på rapp. Det var tøft å være gangster. Det er å være G,» sier en ungdom i rapporten.

Torpedoer og pengeinnkrevere har høy status blant tenåringene. Hele 54 personer av de 85 spurte sa de hadde benyttet vold de hadde lært fra mafiafilmer.

Pengeforbruk

40 prosent av de spurte oppgir at de har gjeld til eldre kriminelle. Gjennomsnittsgjelden er på 8000 kroner, men beløpene varierer fra 150 til 40000 kroner.

- En bestemt etnisk gruppe oppgir illegale pengespill som årsak til gjelden. De spiller kort på bakrom i Torggata. Andre sier de må betale for beskyttelse fra eldre kriminelle - en tjeneste de blir pådyttet. En tredje faktor er betaling for våpen. I tillegg kan de ligge i uoppgjort betaling for stoffsalg. De har solgt narkotika for grossister, og ikke betalt tilbake for salget. Dermed må de selge mer.

Bare fem av 28 som har gjeld, sier de vil betale gjelden med lovlige midler, sier Haaland.
- Ungdommene har et høyt pengeforbruk til klær og mobiltelefoner. Dessuten blir de pålagt bøter. Det vil si at hvis en har snakket stygt om en i en annen gjeng, kan denne gjengen forlange at han skal betale dem 5000 kroner i bot, sier Farid Bouras i Ungdom Mot Vold.

Mobiltelefoner og vold

Forskerne mener det er grunn til å spekulere på om mobiltelefoner er en medvirkende årsak til at vold og konflikter øker i gjengene. Tre av fire gjengmedlemmer har mobiltelefon.
- Før møttes ungdommene på steder som Egertorget og Kirkeristen. Nå gjør de avtaler helt uten å treffes, og det dreier seg om korte, kjappe meldinger. Det er ikke tid til forklaringer eller rom for argumentasjon. Du har å stille opp for gjengen, og du gjør det også. Det fører til en slags sprø logikk der bagatellmessige provokasjoner blir til veldig sterk og rask mobilisering, sier Haaland.

I mange tilfeller er ungdommene bedre teknisk utstyrt enn de som skal passe på dem - politiet.

Æreskodeks

- Er vi i ferd med å få amerikanske gjengtilstander i Norge?

- Æreskodeksen har de felles med amerikanske spansktalende gjenger. Terskelen for å slå er lav - man har en hyper form for beredskap for ikke å tape ansikt. Ellers er det vanskelig å sammenlikne, for forholdene er mye mindre her enn i det amerikanske gettolandskapet. I USA er gjengene formet på gatehjørnet. Her samles gjenger på tvers av områder og bydeler, sier Haaland, og framhever at et særtrekk ved utviklingen er mobiliteten - gjengene flytter seg raskt innenfor Oslo og ut av Oslo ved hjelp av mobiltelefon, T-bane og forstadsbane.

Gjengoppgjør kan finne sted hvor som helst. Det gjør problemet enda vanskeligere å håndtere for myndighetene.

Skolebenken

- Er du sjokkert over tilstandene du har funnet?

- Forskrekket, ja. Og bekymret over hvor ubehjelpelige vi er. Det finnes ikke noe apparat som kan ta seg av gjengene. Jeg tror det viktigste vi kan gjøre er å få ungdommene aktivt tilbake på skolebenken. Det er veien til et anstendig liv. Det er farlig når karriereveien blir kriminalitet, avslutter Haaland.

<B>VOLD SOM LIVSSTIL:</B> Torpedoer og pengeinnkrevere har høy status blant tenåringene. Hele 54 personer av de 85 spurte i rapporten sa de hadde benyttet vold de hadde lært fra mafiafilmer.