Tenåringsdop i tørre tall

Den årlige og landsomfattende undersøkelsen til Rusmiddeldirektoratet viser at flere norske ungdommer enn noen gang bruker dop.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Partydop - ikke bare til fest

HAR DU BRUKT HASJ? Hver fjerde Oslo-ungdom mellom 15 og 20 år svarer nå ja. Dette er den høyeste andelen ja-svar som noen gang er registrert.

Ser vi på hele landet under ett, svarer 18 prosent av 15 til 20-åringene ja på spørsmålet om de har brukt hasj. For ti år siden var tallet 8 prosent.Akershus, Telemark, Hordaland og Sør-Trøndelag er fylkene utenfor Oslo med mest hasjrøykende ungdom. Finnmark og Oppland har lavest hasjbruk.

HAR DU PRØVD AMFETAMIN? 7,5 prosent av Oslo-ungdommen svarer ja. Nesten fem prosent har brukt ecstasy. Litt over fire prosent av dem mellom 15 og 20 år har brukt kokain.

Litt over fire prosent av landets ungdommer mellom 15 og 20 år har brukt amfetamin. Mellom 2 og 2,5 prosent har brukt ecstasy, det samme gjelder kokain.

60 prosent av dem som har brukt ecstasy, har lyst til å gjøre det igjen. Bare 1,8 prosent av dem som har brukt dop, sier at det har skapt problemer for skole eller jobb.

FOR HVER GANG de unge røyker hasj, stiger sannsynligheten for at de vil prøve sterkere stoffer: Fire prosent av dem som har prøvd hasj mindre enn fem ganger, har også brukt amfetamin. Av dem som har brukt hasj mer enn 50 ganger, har hele 56 prosent brukt amfetamin og 35 prosent brukt ecstasy.

Kilde: Statens institutt for alkohol- og narkotikaforskning. Tallene er hentet fra rapporten «Ungdom og rusmidler».