Tenåringsjenter på eksorsismeturné i Europa: - Galskap, mener Den katolske kirke i Norge

«The Teenage Exorcists» drar til Ukraina.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): «Jeg har et liv fullt av eventyr. Jeg driver ut demoner, fordyper meg i studier, og tar del i ville erfaringer mens jeg reiser over hele verden. Jeg vet at gud har valgt meg til å dele sitt utrolige budskap: Hvordan man står opp og slåss for håp, tro og frihet.»

Slik introduserer amerikaneren og tenåringseksorsisten, Brynne Larson, seg for verden via sin egen hjemmeside.

Sammen med faren, den kontroversielle og skandalebefengte TV-predikanten, Bob Larson fra Arizona, utfører de såkalte djevelutdrivelser over hele verden. Blant annet via Skype, til den nette sum av rundt 300 amerikanske dollar.

Tjent seg søkkrik
I dokumentarfilmen «Teenage Exorcists» (2013) signert VICE, som du kan se eksklusivt på DBTV, følger vi Bob og Brynne, samt venninner og søstre Tess og Savannah Scherkenback på en reise til de lutfattige gruvesamfunnene i Ukraina. 

Under strengt lederskap av Bob Larson, som har tjent seg søkkrik på sitt dypt kommersielle virke som forfatter og radio- og fjernsynspastor, blir vi med et kritisk blikk vitne til tenåringseksorsistenes surrealistiske djevelutdrivelser på fattige og desperate mennesker i Øst-Europa.

- Sterkt kritikkverdig
Even Gran, seniorrådgiver i Human-Etisk Forbund og journalist i nettavisen Fri Tanke, er kjent med fenomenet og kulturen. Han er sterkt kritisk til Bob Larsons praksis, og det han selv kaller religiøse overgrep.

- En eksorsisme vil alltid være et overgrep mot et menneske, og viser hvor skadelig religion kan være. Selve ideen om at mennesker kan bli besatt av demoner mener jeg i seg selv er sterkt kritikkverdig, sier Gran til Dagbladet.

- I dokumentaren forteller flere at Bob Larson faktisk har hjulpet dem?

- Det tviler jeg ikke på, for det er klart det er en placeboeffekt inne i bildet. Den suggererende effekten som skjer når de dras ut av mengden og får masse oppmerksomhet på scenen vil nok bidra til et slags oppgjør, men dette er klassisk pinsekirke-helbredelse.

- Et stort problem
- Når folk selv sier de helbredes, er det ikke da noe positivt ved dette?

- Det kan man si, men jeg mener det er meget spekulativt hvordan de utnytter folk. Dette er sårbare mennesker overfor denne typen suggesjon. Man har jo også det økonomiske aspektet. Jo mer penger du gir, jo større sjans er det at for du blir frisk.

OMSTRIDT: De tre unge jentene Tess Scherkenback, Brynne Larson og Savannah Scherkenback utgjør The Teenage Excorsists. I midten ser vi TV-pastor Bob Larson og ukrainske Olga Lakut som kvartetten nettopp har utført en eksorsisme på. Larson hevder å ha gjennomført rundt 20.000 slike ritualer på mennesker via Skype, melder Huffington Post. Foto: VICE
OMSTRIDT: De tre unge jentene Tess Scherkenback, Brynne Larson og Savannah Scherkenback utgjør The Teenage Excorsists. I midten ser vi TV-pastor Bob Larson og ukrainske Olga Lakut som kvartetten nettopp har utført en eksorsisme på. Larson hevder å ha gjennomført rundt 20.000 slike ritualer på mennesker via Skype, melder Huffington Post. Foto: VICE Vis mer

- Den katolske kirke i Norge engasjerer eksorsister. Hva tenker du om det?

- Det er et stort problem at Den katolske kirke er med å legitimere dette synet av at mennesker kan være besatt av demoner. Mennesker ønsker forklaring på ting og fenomener, men djevelutdrivelser kan i verste fall føre til at folk blir utstøtt, skadet eller drept, som vi ser tilfeller på i eksempelvis Afrika, forteller Gran.

Den katolske kirke: - Galskap
Pål Bratbak er pressekontakt for Oslo katolske bispedømme, og tar full avstand fra metodene til Bob Larson, som han mener er utnytting av svakere samfunnsgrupper. 

- Jeg har selv sett filmen, og det han driver med er galskap. Det er en farlig og skadelig praksis som jeg ikke forsvarer på noen som helst måte. Det å bevisst gå etter svake grupper er veldig tvilsomt, men også det å arrangere slike møter er mindre heldig, forklarer Bratbak til Dagbladet.

Utfører eksorsisme
- Men dere driver også med eksorsisme?

- Det går ikke an å sammenligne oss med det Bob Larson driver med. Ja, alle katolske bispedømmer skal ha tilgang på en eksorsist ved behov, for vi tror på at ondskapen finnes og at djevelen i noen tilfeller kan besette et menneske, men dette tilhører sjeldenhetene. Vi oppsøker ikke slikt på noen som helst måte, og vi tar heller ikke betalt.

Ifølge Bratbak tar ofte personer i vanskelige situasjoner kontakt med kirken og mener de trenger en eksorsisme, men kun én til to ganger i året tilkaller biskopen presten som utfører ritualet.

- Først prater vi ordentlig med vedkommende, og neste steg før det i det hele tatt er aktuelt med eksorsisme er at han eller hun må til en psykiater. De fleste har ikke demoniske problemer, men psykiske problemer. Vi prøver å finne ut om det er medisinsk hjelp vedkommende trenger, og i de aller fleste tilfellene ligger løsningen der, sier han og fortsetter: 

- Eksorsisme er ikke «siste utvei» om det medisinske ikke hjelper, for er det medisinsk kan ikke vi gjøre mer i det hele tatt. Hvis vi etter faglig vurdering er tilstrekkelig overbevist om at det kan være noe annet enn medisinsk, så kan vi kalle inn en eksorsist. Sånn sett er dette siste utvei.

VIL IKKE SAMMENLIGNES: Pressetalsmann i Oslo katolske bispedømme, Pål Bratbak, mener det er forskjell på eksorsimen som skjer i regi av Den katolske kirke i Norge, og tjenestene Bob Larson tjener penger på. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
VIL IKKE SAMMENLIGNES: Pressetalsmann i Oslo katolske bispedømme, Pål Bratbak, mener det er forskjell på eksorsimen som skjer i regi av Den katolske kirke i Norge, og tjenestene Bob Larson tjener penger på. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

Se dokumentaren øverst i saken, eller trykk her.

PLACEBOEFFEKT: Even Gran, seniorrådgiver i Human-Etisk Forbund, er ikke nådig i sitt syn på Bob Larson. Foto. Privat
PLACEBOEFFEKT: Even Gran, seniorrådgiver i Human-Etisk Forbund, er ikke nådig i sitt syn på Bob Larson. Foto. Privat Vis mer