Tenåringsjenter tror de er feite

I Sverige viser en ny undersøkelse at 95 prosent av jentene tror de er større enn de egentlig er. - Norske tenåringsjenter begynner å slanke seg allerede på barneskolen, sier Liv Råd i Interessegruppa for Kvinner med Spiseforstyrrelser (IKS).

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den mest utbredte vrangforestillingen blant svenske ungjenter er at de tror midjen er 50 prosent større enn den egentlig er. Også jenter som ikke har spiseforstyrrelser lever i den villfarelsen at de er over 70 prosent større rundt livet enn hva målebåndet viser.

- Dette er vanlige misforståelser også blant unge i Norge, sier Liv Råd i IKS. I fjor fikk interessegruppa 5000 henvendelser fra jenter som sliter med synet på seg selv. En del av henvendelsene er også fra bekymrede foreldre og lærere.

Gutta mer fornøyd

Undersøkelsen i Sverige ble gjennomført ved av at ungdommene brukte skyggen sin til å vise hvor store de var. Det var nesten ingen av de 180 testpersonene som kom i nærheten av sannheten, skriver Dagens Nyheter. Midjen er den kroppsdelen som oftest blir feilvurdert. Jentene har også et forvridd syn på rumpe og lår. Menn og gutter har ikke like problematisk forhold til kroppen sin. I gjennomsnitt trodde gutta at midjen var 30 prosent større enn den er. Gutta oppga også at skuldrene var ni prosent bredere enn de er.

- Feilvurdering av kroppen er en typisk utbredelse blant de som har anoreksi. Undersøkelsen fra Sverige er urovekkende. Den bekrefter at vi har et håpløst kvinneideal. Alle kan ikke være tynne, sier Liv Råd.