Tenåringsjentes død knyttes til svineinfluensa

Tredje dødsfall i Norge. Helsedirektoratet er forberedt på flere dødsfall.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

|||(Dagbladet.no): Helsedirektoratet bekrefter i dag at en tenåringsjente fra Vestfold som døde mandag hadde influensa A (H1N1).

- Jenta var 16 eller 17 år gammel og hadde en livstruende sykdom, sier avdelingsoverlege ved barneavdelingen ved sykehuset i Vestfold, Bjørn Halvorsen, til Dagbladet.no.

- Hun ble behandlet med Tamiflu etter vanlig prosedyre for noe man trodde var influensa. Vi hadde ikke forventet at hun skulle dø på mandag, men hun hadde risiko for å dø av sykdommen hun allerede hadde, og svineinfluensa på toppen av det hele ble nok for mye.

Tenåringen ble obdusert ved Ullevål sykehus, og svineinfluensadiagnosen ble bekreftet.

Ble funnet i hjemmet
Jenta ble syk i slutten av august, og ble funnet død i hjemmet sitt i Larvik.

 - Familien er orientert om at hun hadde influensa, og de er varslet om resultatet av prøvene, sier smittevernsansvarlig lege i Larvik, Lars Krogh, til Dagbladet.no.

Ingen av jentas familiemedlemmer er smittet av influensa, og personene rundt henne blir fulgt opp angående sykdomsutvikling.

- Vi følger opp familien og har kontakt med jentas fastlege, samt familie og andre som er berørt, sier Krogh.

Tredje dødsfall i Norge
Dette er det tredje dødsfallet i Norge som kan knyttes til den nye influensaen.

Søndag morgen ble en 42 år gammel trebarnsmor fra Lørenskog funnet død, og prøver viste senere at hun døde av den nye influensaen.

Kvinnen skal ha hatt andre, underliggende sykdommer som kan ha vært medvirkende til dødsfallet.

En dansk mann som døde i lastebilen sin i Norge hadde også H1N1-viruset.

I sommer anløp også et cruiseskip norsk havn med en influensadød søreuropeer om bord.

Helsedirektoratet har vært forberedt på at dødsfall vil komme som følge av den nye influensa, ifølge helsedirektør Bjørn-Inge Larsen.

Forberedt på flere dødsfall
- Den nye influensaen er mild hos de aller fleste, men internasjonalt har vi sett at den gir en alvorlig sykdom hos noen veldig få, sier Larsen til Dagbladet.no.

Larsen har merket seg at de tre personene døde før de ble innlagt på sykehus. Han understreker at sykdommen kan forandre seg etter at man har vært syk i noen dager. 

- Dersom syke plutselig føler seg mye sykere og blir tung i pusten kan det være et tegn på at man har fått en lungebetennelse som kan gi mer alvorlig sykdom. Da må man kontakte lege igjen og bli undersøkt, sier Larsen.

Ifølge Larsen sendte Helsedirektoratet ut innskjerpet informasjon om dette til alle legene i landet på mandag. Det siste dødsfallet vil ikke ellers har noe å si for planer og rutiner.

- Det er ikke slik at dette dødsfallet endrer planene eller hvordan vi tenker på den nye influensa, sier Larsen.

- Ethvert dødsfall er en tragisk hendelse, men vi må dessverre forberede oss på at det kommer til å bli flere dødsfall i tiden som kommer.

<strong>- H1N1 ER MILD HOS DE FLESTE:</strong> Helsedirektør Bjørn-Inge Larsen er likevel forberedt på flere dødsfall. Foto: Håkon Mosvold Larsen / SCANPIX
- H1N1 ER MILD HOS DE FLESTE: Helsedirektør Bjørn-Inge Larsen er likevel forberedt på flere dødsfall. Foto: Håkon Mosvold Larsen / SCANPIX Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer