- Tendensen er skremmende

Økningen fortsetter: Sju personer druknet i første halvdel av juli.

ØKNINGEN FORTSETTER: Også i juli har antall drukningsulykker fortsatt å peke oppover. Dette bildet viser redningsbåten "Simrad Færder" som er stasjonert utenfor Tønsberg. Illustrasjonsfoto: Terje Bendiksby / SCANPIX .
ØKNINGEN FORTSETTER: Også i juli har antall drukningsulykker fortsatt å peke oppover. Dette bildet viser redningsbåten "Simrad Færder" som er stasjonert utenfor Tønsberg. Illustrasjonsfoto: Terje Bendiksby / SCANPIX .Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Det har vært en kraftig økning i drukningsulykker i landet i første halvår av 2009. I juli har den negative utviklingen fortsatt: Sju personer druknet i første halvdel av måneden, mot to i tilsvarende periode i fjor.

I juni druknet hele 13 personer, og det ble blant annet forklart med det gode været. I slutten av juni var det blant annet fem badeulykker i løpet av et døgn.

På tross av at været ikke har vært like bra i begynnelsen av måneden som i juni, har ulykkene fortsatt. Senest tirsdag druknet en mann i forbindelse med bading.

- Tendensen er skremmende, men vi håper og tror den vil snu. Alle må gjøre en skjerv i forhold til badevett og sjøvett, sier spesialrådgiver i Norsk Folkehjelp, Ivar Christiansen, til Dagbladet.

Menn overrepresentert
Norsk Folkehjelp advarer spesielt voksne menn mot faren ved å ikke bruke redningsvest.

Hittil i år har 57 personer omkommet i drukningsulykker, og av disse er 45 menn over 15 år.  Ifølge tall fra Redningsselskapet er ni av ti av dem som druknet fra båt i løpet av de siste ti årene menn uten redningsvest.

- Det er veldig tydelig at voksne menn er overrepresentert på statistikken. Menn bruker sjøen mer enn kvinner, men de er også minst flinke til å bruke redningsvest. Derfor oppfordrer vi dem spesielt til å bruke redningsvest, sier Christiansen.

15 av ulykkene har skjedd i forbindelse med bruk av båt, og 11 ulykker knyttes til bading/dykking.

Økning på 20 prosent
I 2008 druknet totalt 86 personer i Norge, og så langt i år har 57 personer druknet. I løpet av første halvår i år var det en økning på 20 prosent i antall druknede.

Norsk Folkehjelp mener det er mulig å snu den negative utviklingen.

- Til nå har det gått i feil retning, men vi tror fremdeles vi kan klare å få færre druknede i år enn i fjor, sier Christiansen i Norsk Folkehjelp.