Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Tengs-saken kan bli gjenåpnet

Retten mener omdømmet til avdøde Birgitte Tengs fetter er ødelagt i Norge, og setter døra på gløtt for gjenåpning.

BOSATT I UTLANDET: Fetteren til Birgitte Tengs har etablert seg i Spania. Nå vurderer retten å ta opp spørsmålet om erstatningen han ble dømt til å betale Birgittes familie. Foto: SIV JOHANNE SEGLEM / Dagbladet
BOSATT I UTLANDET: Fetteren til Birgitte Tengs har etablert seg i Spania. Nå vurderer retten å ta opp spørsmålet om erstatningen han ble dømt til å betale Birgittes familie. Foto: SIV JOHANNE SEGLEM / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| STAVANGER (Dagbladet): Agder lagmannsrett setter døra på gløtt for at fetteren til avdøde Birgitte Tengs skal få den omstridte erstatningssaken fra 1998 gjenåpnet.

Tirsdag denne uka besluttet retten at fetteren «har rettslig interesse i å få prøvet begjæringen om gjenåpning». Oppsiktsvekkende
I erstatningsdommen fra 1998 sa retten at selv om han var strafferettslig frifunnet for drap på sin kusine, var det sannsynlighetsovervekt for at han var skyldig i legemsbeskadigelse, utuktig omgang og drap.

Agder lagmannsretts uttalelse om hvilke skadevirkninger dommen har hatt for fetteren, er derfor oppsiktsvekkende:

- Varig ødelagt
Retten viser til at dommen har vakt «enorm oppsikt». For fetteren «må den nødvendigvis ha medført og medfører fortsatt en betydelig belastning,» skriver Agder lagmannsrett, og utdyper:

«Hans omdømme i Norge vil for alltid være ødelagt såfremt dommen blir stående. Han vil ha svært begrensede muligheter for å kunne gjøre en yrkesmessig karriere her. Sosialt vil han også ha store vanskeligheter. Dette er bakgrunnen for at han har bosatt seg i Spania,» skriver retten denne uka.

Dette er hovedbegrunnelse for at han erkjennes å ha rettslig interesse av å få begjæringen om gjenåpning av saken prøvet.

BLE DREPT: 17 år gammel ble Birgitte Tengs drept natt til lørdag 6. mai 1995.
BLE DREPT: 17 år gammel ble Birgitte Tengs drept natt til lørdag 6. mai 1995. Vis mer

- Fantastisk avgjørelse
Fetterens far sier til Dagbladet at han har fått signaler fra Agder lagmannsrett om at begjæringen om gjenåpning kan behandles rettslig i begynnelsen av 2010.

- Rettens avgjørelse er uansett fantastisk for oss. For det første har motparten forsøkt å hevde at min sønn ikke har rettslig interesse i å få saken begjært gjenåpnet. Det er det nå slått ettertrykkelig fast at han har.

- For det andre er det fantastisk å lese at en norsk rett slår fast at dommen har vært en ekstrem belastning for min sønn. Noe slikt har vi aldri tidligere fått høre, sier fetterens far til Dagbladet.

Nye bevis?
Arvid Sjødin er fetterens forsvarer, og har varslet nye, sterke bevis i en eventuell gjenåpning.

John Christian Elden forsvarer Birgitte Tengs foreldre, som altså har motsatt seg at fetteren skal kunne få saken begjært gjenopptatt.

Karmøy 6.9.2002
Drapet på Birgitte Tengs.
Birgitte Tengs (17) ble funnet voldtatt og drept ved en grusvei på Karmøy i Rogaland 6. mai 1995. Birgittes fetter først dømt for drapet i 1997, og dømt til å betale 100 000 i oppreisning til Birgittes foreldre. I 1998 frifant Gulating lagmannsrett fetteren for drapet, men oppreisningsdommen ble opprettholdt.
Stedet hvor Birgitte ble funnet.
Karmøy 6.9.2002 Drapet på Birgitte Tengs. Birgitte Tengs (17) ble funnet voldtatt og drept ved en grusvei på Karmøy i Rogaland 6. mai 1995. Birgittes fetter først dømt for drapet i 1997, og dømt til å betale 100 000 i oppreisning til Birgittes foreldre. I 1998 frifant Gulating lagmannsrett fetteren for drapet, men oppreisningsdommen ble opprettholdt. Stedet hvor Birgitte ble funnet. Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media