Tengs-saken: Ny runde i retten uansett utfall

Klokken 16 i ettermiddag avgjør Høyesterett om foreldrene til Birgitte Tengs (17) har krav på erstatning fra fetteren hennes, som ble frikjent for å ha begått drapet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Uansett utfall av saken i Høyesterett, er det ventet at Birgitte Tengs-saken får i minst en ny runde i rettsapparatet. Hvis Høyesterett dømmer fetteren til å betale erstatning til Karen og Torger Tengs, vil fetteren klage saken inn for den Europeiske menneskerettskommisjonen.

Hvis fetteren skulle vinne fram i Høyesterett, vil det innebære at lagmannsrettens dom blir opphevet, og saken må behandles på nytt i lagmannsretten i Stavanger. Det vil bli en ny maratonsak med full bevisførsel fra begge parter. Eneste forskjellen fra straffesaken, vil være at det er foreldrenes advokater som vil ha rollen som 'aktor' i saken. Det vil bare være erstatningsspørsmålet som skal avgjøres.

Burde blitt straffet

Fetteren ble frikjent av juryen i lagmannsretten i Stavanger, men ble dømt av fagdommerne til å betale 100.000 kroner i erstatning til foreldrene. Han anket på stedet, og saken ble behandlet i Høyesterett 7. og 8. september.

I ettermiddag faller avgjørelsen.

Foreldrenes prosessfullmektig, advokat John Christian Elden, mener at dommen i lagmannsretten må bli stående, fordi den er helt i tråd med norsk lov og norsk rettspraksis. Elden sa i Høyesterett at det som etter foreldrenes oppfatning var feil med dommen, var at fetteren ikke ble dømt til straff også. Han har også påpekt at anken ble begrunnet etter at fristen hadde gått ut, og at anken av den grunn bør avvises.

Fetterens prosessfullmektig, advokat Sigurd Klomsæt, mener derimot at dommen er i strid med menneskerettighetskonvensjonen. Han mener også at erstatningsspørsmålet burde ha blitt avgjort av en annen domstol enn den som avgjorde straffesaken.