ØDELAGT: I romjula i fjor måtte politiet rykke ut til en fest som gikk over styr på Nes på Romerike. På eiendommen var det tydelige spor av festen som spant ut av kontroll. Foto: Øistein Norum Monsen/Dagbladet
ØDELAGT: I romjula i fjor måtte politiet rykke ut til en fest som gikk over styr på Nes på Romerike. På eiendommen var det tydelige spor av festen som spant ut av kontroll. Foto: Øistein Norum Monsen/DagbladetVis mer

Politiet somlet - saken henlagt:

- Tenk å komme hjem til et rasert hus hvor vilt fremmede ungdommer har hatt sex i senga di

Etter at ekteparet klaget på henleggelsen, satt politiet så lenge på saken at ankefristen gikk ut.

Tredje juledag i fjor våknet et ektepar fra Nes på Romerike til en sjokkbeskjed. Mens de var på ferie, hadde rundt 80 ungdommer hatt fest i huset deres. Huset var fullstendig rasert, og politiet beskrev skadene som omfattende.

To tv-er og klær hadde blitt kastet ut vinduet og lå i hagen. Det lå matrester overalt og et brannslukningsapparat var tømt inne i huset. I tillegg var det påført skader på vegger, gulv, trapper og garasjen.

Politiet lovte å prioritere saken. Likevel endte det med henleggelse, noe ekteparet klaget på. Nå viser det seg at politiet ventet så lenge med å sende saken til statsadvokaten at ankefristen hadde gått ut. Dermed er det ikke noe mer som kan gjøres for ekteparet i straffesaken.

Det var Romerikes Blad som omtalte saken først.

- Vanskelig å få innsyn

Advokat Jørn Mejdell Jakobsen forteller til Dagbladet at han fikk kjennskap til saken gjennom media, og kontaktet de fornærmede.

- De var slitne og nedkjørte, men villige til å la meg se på saken for å undersøke hva politiet hadde gjort på daværende tidspunkt, sier advokaten.

Jakobsen ba som parets advokat om innsyn i sakens dokumenter i begynnelsen av mars, men ingenting skjedde. Først etter å ha purret flere ganger, fikk han i mai tilgang til saksdokumentene. Oppfatningen hans var at det var gjort veldig lite i saken.

- De hadde foretatt noen avhør, men langt ifra alle jeg mener det var relevant å avhøre i denne sammenheng. Politiet hadde kjennskap til flere som var til stede, også voksne som hadde hentet barna sine der. Ungdom som var til stede hadde angitt andre som skadeutøvere, som heller ikke har vært avhørt. Det var også distribuert bilder, filmer og kommentarer på flere mobiltelefoner, uten at dette var innhentet eller sikret som bevis, forteller han.

Ankefristen gikk ut

Saken ble henlagt 9. mars, og ekteparet besluttet i samråd med advokaten å klage på dette. Klagen ble mottatt av politiet 21. mars.

- Det tok så lang tid fra jeg sendte klagen til de sendte den videre til statsadvokaten at ankefristen hadde gått ut. I straffeprosessloven opereres det med tre måneders frist fra klagetidspunkt til politiets henleggelse må være omgjort av statsadvokaten, forklarer Jakobsen.

Det var først 2. august, altså etter over fire måneder, at politiet sendte saken videre. Da var det allerede for seint.

- Det er jeg ikke særlig imponert over, men jeg får ikke gjort noe mer med straffesaken nå, sier han.

Statsadvokat Aina Mee Ertzeid har også reagert på saken, og har i et brev til Øst politidistrikt blant annet skrevet at «det burde vært foretatt ytterligere etterforskningsskritt i saken» og understreket at saken har vært en stor belastning for de fornærmede, ifølge RB.

- Statsadvokaten har også langt på vei sagt seg enig i det som er mangelfullt med etterforskningen, men vi får ikke gjort noe mer, sier Jakobsen.

FEST: Festdeltakerne hadde kastet blant annet klær ut av vinduene. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet
FEST: Festdeltakerne hadde kastet blant annet klær ut av vinduene. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet Vis mer

Ingen unnskyldning

Ekteparets advokat forteller at de er frustrerte og lei seg.

- De er lei seg for at folk kan gjøre noe slikt, lei seg for at ingen i etterkant har kommet tilbake for å si unnskyld, lei seg for at ingen foreldre har kommet for å si unnskyld på vegne av barna, og lei seg for at politiet sier de skal prioritere saken - så viser realiteten seg å være noe annet, sier Jakobsen.

Ifølge advokaten har forsikringsselskapet vært veldig hjelpsomme i etterkant av hendelsen i romjula. Likevel er ikke alt av skader dekket, og paret har punget ut med en betydelig sum for å fikse skadene.

Jakobsen beskriver skadene som «hærverk i ytterste forstand».

- Det er rett og slett ødeleggelser for å ødelegge. Det har ingen hensikt. Noen av ungdommene som har vært der, edru eller beruset, har forsøkt å ødelegge så mye som mulig. Tenk å komme hjem til et rasert hus hvor vilt fremmede ungdommer har hatt sex i senga di. Hva er igjen av trygghet da, spør han.

- Det er en ungdomskultur hvor enhver ansvarsfraskrivelse virker akseptabel og som foreldrene slutter seg til, legger advokaten til.

KASTET UT: Både tv-er og klær ble kastet ut av vinduene. Foto: Øistein Norum Monsen/Dagbladet.
KASTET UT: Både tv-er og klær ble kastet ut av vinduene. Foto: Øistein Norum Monsen/Dagbladet. Vis mer

Én har blitt bøtelagt

Ifølge Romerikes Blad ble fire ungdommer siktet i saken, men det er bare én av dem som har fått en reaksjon i etterkant. Dette i form av en bot på 3000 kroner. Vedkommende hadde kastet den ene av tv-ene ut i hagen. Han skal ha forklart at det ene førte til det andre, og at det til slutt tok helt av.

Det store spørsmålet tidlig i saken var hvordan ungdommene hadde kommet seg inn i huset. Politiet informerte tidlig om at ungdommene som arrangerte festen, hadde «lovlig tilgang» til huset. Etter flere avhør i romjula fikk ikke politiet klarhet i hvem som hadde låst opp døra til huset.

Det var ikke før i midten av januar at en mindreårig gutt som tidligere som hadde nektet all befatning med festen, plutselig endret forklaring.

- Uforståelig

Da Dagbladet omtalte saken 13. januar, sa politiførstebetjent Gunnar Foseid at tenåringen hadde erkjent at det var han som låste opp boligen og inviterte til fest. Saken mot vedkommende ble likevel henlagt på bevisets stilling. Dét får Jakobsen til å reagere.

- Det er uforståelig. Straffeloven har bestemmelse som gjør det straffbart å urettmessig ta seg inn i annen manns hus. Jeg antar politiet mener han ikke kan holdes ansvarlig for å forstå at han ikke hadde rett til å være der, men når det samtidig inviteres et titalls ungdommer til fest i det samme huset uten eiernes samtykke, er det for meg uforståelig at politiet ikke konkluderer med at dette er en straffbar handling, sier advokaten, og understreker samtidig at gutten ikke har noen relasjon til eierne.

- Det er ingen av dem som eier huset som har vært slepphendt med hvordan de har håndtert sine egne nøkler, forsikrer Jakobsen.

- Svært beklagelig

Politiinspektør Hilde Bøch Høyer ved Øst politidistrikt sier til Dagbladet at det er sterkt beklagelig at politiet ikke har klart å overholde ankefristen. Hun kan ikke kommentere den konkrete saken, men svarer på generelt grunnlag at de jobber målbevisst for at slike hendelser ikke skal skje.

- Dessverre skjer dette likevel noen ganger. Årsaken kan være alt fra kommunikasjonssvikt til ferieavvikling, eller at personer slutter uten at det blir gjort god nok overlevering eller kommunikasjon. Det er svært beklagelig, og vi ønsker ikke at det skal skje, sier Høyer.

Hva som nøyaktig har skjedd i den konkrete saken, har hun ikke oversikt over. Men hun beklager at rutinene har fanget opp ankefristen. Konsekvensen får hun ikke gjort noe med.

- Med tanke på straffesporet, så er det ikke noe mer vi kan gjøre i denne saken. Den eneste muligheten som gjenstår her, er sivilt søksmål. Men det må huseierne selv vurdere, sier Høyer.