Tenk brannsikkerhet på hytta i vinterferien

Årlig tar over hundre hytter og fritidsboliger fyr.

OMKOM: Hyttebrann i Hovden hyttepark i 2006, der tre danske unge jenter omkom i brann. FOTO:TORBJØRN BERG/DAGBLADET
OMKOM: Hyttebrann i Hovden hyttepark i 2006, der tre danske unge jenter omkom i brann. FOTO:TORBJØRN BERG/DAGBLADETVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Denne uken startet vinterferien de fleste steder i landet, og flere reiser gjerne til hytta for å finne ro og fred. Men det ikke alle tenker på, er å sjekke brannsikkerheten i ferien.

Årlig brenner over hundre hytter og fritidsboliger i Norge, og flere hytteiere glemmer at det også er påbudt med fungerende røykvarsler og slokkemiddel på hytta i tilfelle brann.

- Det er påbudt å ha minst én fungerende røykvarsler i hytter og fritidsbolig, i tillegg til manuelt slokkeutstyr i alle hytter og fritidsboliger, skriver Oslo kommune på sin hjemmeside.

Utleier har ansvar for å utføre risikovurdering og ha rutiner som ivaretar brukernes sikkerhet, blant annet med regelmessig kontroll og vedlikehold av utstyr.

Leietakerne bør kunne forutsette at boligene er sikre og trygge med røykvarslere, slokkeutstyr og rømningsveier i orden. Likevel, når du leier hytte bør du selv ta med batteri til røykvarsleren i tilfelle dette mangler.

Selv om det er utleiers ansvar, er din sikkerhet viktigst. Send heller regningen på batteriet til utleier. Det finnes også reiserøykvarslere på markedet, skriver Oslo kommune.