Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Palestinerne: Folket verden glemte

- Tenk deg en halv million barn gående uten å ha noe å gjøre i Midtøstens gater

Palestinerne er på flukt, igjen. I det krigsherjede Syria og i ekstrem fattigdom i Libanon. Snart er FN-kassa som hjelper dem tom.

SJOKKERTE VERDEN: I januar 2014 ble en hel verden sjokkert over å se hvor ille situasjonen for palestinerne i flyktningleiren Yarmouk, i Syria. Siden den gangen har enda flere palestinere blitt tvunget på flukt. Igjen. Men UNWRA, FN-organisasjonen som skal hjelpe dem, går tomme for penger i slutten av mai måned. Nå reisen UNWRA-sjefen verden rundt, i håp om å få økonomisk bistand. Foto: UNWRA / Scanpix
SJOKKERTE VERDEN: I januar 2014 ble en hel verden sjokkert over å se hvor ille situasjonen for palestinerne i flyktningleiren Yarmouk, i Syria. Siden den gangen har enda flere palestinere blitt tvunget på flukt. Igjen. Men UNWRA, FN-organisasjonen som skal hjelpe dem, går tomme for penger i slutten av mai måned. Nå reisen UNWRA-sjefen verden rundt, i håp om å få økonomisk bistand. Foto: UNWRA / Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I nær 70 år har palestinerne som flyktet under den arabisk-israelske krigen i 1948 vært avhengige av hjelp fra FN-organisasjonen UNWRA.

Nå er organisasjonen i ferd med å gå tom for penger. I slutten av mai måned er kassa tom. Da vil 5,3 millioner palestinske flyktninger, like mange som hele Norges befolkning, leve i enda verre nød enn i dag.

- Palestinerne har aldri hatt det verre. De lever med krig i Syria, fattigdom i Libanon og mange er på flukt enda en gang. Hvis vi ikke klarer å gi barna deres skolegang og annen hjelp, blir desperasjonen enda større, sier Pierre Krähenbühl, sjef for UNWRA, til Dagbladet.

Trump-kutt

UNWRA har har slitt med økonomien i mange år, men nå varsler organisasjonen at en krise nær. En av grunnene er at USAs president Donald Trump tidligere i år erklærte at amerikanerne ikke lenger ville støtte FN-organisasjonen som før fordi «palestinerne ikke er interessert i fred».

UNWRA-sjefen er i dag i Oslo i håp om at et av verdens rikeste land kan bidra. Han kom direkte fra Paris, hvor han møtte president Emmanuel Macron.

- Nå håper jeg at vi kan få i gang et samarbeid mellom Norge, Frankrike og noen av gulf-landene når det gjelder utdannelse for palestinerne. Palestinerne opplever traume etter traume, og har ikke mye håp igjen. Om skoletilbudet også forsvinner, vil desperasjonen bli enda større, sier FN-sjefen.

- Alt blir verre

I SYRIA: I november i fjor var Pierre Krähenbühl i Syria, som huser over en halv millioner palestinske flyktninger. Mange av disse er på flukt igjen, etter å ha gjennomlevd år med sult og beleiring. Foto EPA / Scanpix
I SYRIA: I november i fjor var Pierre Krähenbühl i Syria, som huser over en halv millioner palestinske flyktninger. Mange av disse er på flukt igjen, etter å ha gjennomlevd år med sult og beleiring. Foto EPA / Scanpix Vis mer

Sveitseren Krähenbühl har hatt base i Jerusalem siden 2014, som sjef for bistandsorganisasjonen til palestinerne. Situasjonen var ille da, med Gaza-krigen, men har siden den gangen bare blitt verre og verre.

- Verdens øyne er rettet mot Syria den ene dagen, Jemen den neste, så Myanmar og Bangladesh... Ja, det er mange kriser som verden må hjelpe, men vi klarer snart ikke å hjelpe palestinerne, sier FN-sjefen.

UNWRA er som en slags regjering for de statsløse palestinske flyktningene: Den driver skolene, driver helsetilbud, husly og infrastruktur. Uten UNWRA står hundretusener av palestinske barn uten skolegang, helsetilbud, husly og andre nødvendige tjenester.

- Frykter mer uro

Utenriksminister Ine Eriksen Søreide var i møte med Krähenbühl i Oslo i dag.

- De palestinske flyktningene er en sårbar gruppe som lever under svært vanskelige kår. Dersom UNWRAs tjenester svekkes ytterligere, frykter jeg at det blir enda mer uro i regionen, sier Søreide.

The Guardian var i flyktningleiren Shuafat, utenfor Jerusalem, like etter Trumps avgjørelse om UNWRA-kutt. Engstelsen var stor blant mange av de palestinske flyktningene.

- Situasjonen her er ille, men Trumps avgjørelse betyr én ting: Det er dødsdommen for barna i leiren vår. Uten skolegang, har barna bare sin egen verdighet igjen, sier en mann til The Guardian. Han frykter at Trump-avgjørelsen og pengemangelen hos UNWRA vil føre til mer vold.

Frykter barn gatelangs

Det gjør også UNWRA-talsmannen Chris Gunnes:

PÅ FLUKT FOR N'TE GANG: Disse palestinerne bor nå på madrasser inne i en skole i den syriske hovedstaden Damaskus. Foto: Afp / Scanpix
PÅ FLUKT FOR N'TE GANG: Disse palestinerne bor nå på madrasser inne i en skole i den syriske hovedstaden Damaskus. Foto: Afp / Scanpix Vis mer

- Er det i USA og Israels sikkerhetsinteresse at de palestinske flyktningenes eneste tjenesteleverandør vil kollapse? Spør han.

Mer enn halvparten av de palestinske flyktningene som UNWRA leverer tjenester til, bor i Libanon, Syria og Jordan. I Libanon bor palestinerne i slumområder, og de er utestengt fra mer enn 70 ulike yrker. I Syria herjer krigen...

- Vi driver skoler for over en halv million barn. Tenk om disse skolene må stenge... Da har du en halv million barn gående uten å ha noe å gjøre i Midtøstens gater. Og det i en tid hvor ekstremistene er i fullt rekrutteringsmodus. Hvordan kan dette bidra til stabilitet i regionen, spør Gunness.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!