Palestinerne: Folket verden glemte

- Tenk deg en halv million barn gående uten å ha noe å gjøre i Midtøstens gater

Palestinerne er på flukt, igjen. I det krigsherjede Syria og i ekstrem fattigdom i Libanon. Snart er FN-kassa som hjelper dem tom.

SJOKKERTE VERDEN: I januar 2014 ble en hel verden sjokkert over å se hvor ille situasjonen for palestinerne i flyktningleiren Yarmouk, i Syria. Siden den gangen har enda flere palestinere blitt tvunget på flukt. Igjen. Men UNWRA, FN-organisasjonen som skal hjelpe dem, går tomme for penger i slutten av mai måned. Nå reisen UNWRA-sjefen verden rundt, i håp om å få økonomisk bistand. Foto: UNWRA / Scanpix
SJOKKERTE VERDEN: I januar 2014 ble en hel verden sjokkert over å se hvor ille situasjonen for palestinerne i flyktningleiren Yarmouk, i Syria. Siden den gangen har enda flere palestinere blitt tvunget på flukt. Igjen. Men UNWRA, FN-organisasjonen som skal hjelpe dem, går tomme for penger i slutten av mai måned. Nå reisen UNWRA-sjefen verden rundt, i håp om å få økonomisk bistand. Foto: UNWRA / Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

I nær 70 år har palestinerne som flyktet under den arabisk-israelske krigen i 1948 vært avhengige av hjelp fra FN-organisasjonen UNWRA.

Nå er organisasjonen i ferd med å gå tom for penger. I slutten av mai måned er kassa tom. Da vil 5,3 millioner palestinske flyktninger, like mange som hele Norges befolkning, leve i enda verre nød enn i dag.

- Palestinerne har aldri hatt det verre. De lever med krig i Syria, fattigdom i Libanon og mange er på flukt enda en gang. Hvis vi ikke klarer å gi barna deres skolegang og annen hjelp, blir desperasjonen enda større, sier Pierre Krähenbühl, sjef for UNWRA, til Dagbladet.

Trump-kutt

UNWRA har har slitt med økonomien i mange år, men nå varsler organisasjonen at en krise nær. En av grunnene er at USAs president Donald Trump tidligere i år erklærte at amerikanerne ikke lenger ville støtte FN-organisasjonen som før fordi «palestinerne ikke er interessert i fred».

UNWRA-sjefen er i dag i Oslo i håp om at et av verdens rikeste land kan bidra. Han kom direkte fra Paris, hvor han møtte president Emmanuel Macron.

- Nå håper jeg at vi kan få i gang et samarbeid mellom Norge, Frankrike og noen av gulf-landene når det gjelder utdannelse for palestinerne. Palestinerne opplever traume etter traume, og har ikke mye håp igjen. Om skoletilbudet også forsvinner, vil desperasjonen bli enda større, sier FN-sjefen.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer