Flyselskap

Tenk deg om før du reiser med et av disse flyselskapene

EU-kommisjonen har sluppet ny svarteliste. 

STYRTET: Et slikt fly, operert av det indonesiske flyselskapet Tara Air, styrtet i slutten av februar i år. 23 mennesker omkom i ulykken. Foto: REUTERS/Navesh Chitrakar/Files
STYRTET: Et slikt fly, operert av det indonesiske flyselskapet Tara Air, styrtet i slutten av februar i år. 23 mennesker omkom i ulykken. Foto: REUTERS/Navesh Chitrakar/FilesVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I slutten av forrige uke slapp EU-kommissjonen sin liste over flyselskaper som ikke møter europeiske sikkerhetsstandarder.

EU Air Safety List er en såkalt svarteliste, og den nye versjonen omfatter 193 flyselskap.

«EU Air Safety List hjelper ikke bare til med å holde sikkerhetsnivået høyt i Europa, men det hjelper også de aktuelle landene med å forbedre sitt sikkerhetsnivå, slik at de en gang kan bli tatt av lista. I tillegg har EU Air Safety List blitt et forebyggende verktøy, fordi den motiverer andre land med sikkerhetsproblemer til å forbedre seg før svartelisting vil være nødvendig», skriver kommissjonen i en pressemelding.

- Ingen ønsker å få dette stempelet

Danske Berlingske skriver at alle flyselskaper i Nepal er svartelistet. I Indonesia er bare sju flyseksaper godkjent til å fly til steder i EU.

Alle flyselskaper i Kasakhstan er imidlertid blitt fjernet fra lista, noe som vil si at sikkerheten holder et nivå som gjør det mulig for selskapene å fly til EU-land.

- ICAO, som er FNs luftfartsorgan kommer med anbefalinger. Så baserer lista seg på i hvor stor grad de ulike flyselskapene følger disse anbefalingene. I tillegg vil det være en analyse av ulike hendelser som fører til visse tilrådninger og i hvor stor grad flyselskapene eller luftfartsmyndighetene følger dem. Det vil være avgjørende for om de havner på svartelista, forklarer Jo Bjørn Skatval, leder for Flysikkerhetskomiteén i Norsk Flygerforbund.

Skatval mener at lista fungerer som et økonomisk insentiv til å etterkomme sikkerhetsanbefalingene som gjelder.

- Når de blir svartelistet kan de ikke operere inn mot Europa, som de fleste jo ønsker å gjøre. Det betyr at ingen ønsker å få dette stempelet.

Sjekk alltid!

Til nordmenn som reiser til land hvor mange av flyselskapene står på svartelista, har Skatval følgende råd:

- Sjekk om flyselskapet du har planer om å reise med er svartelistet. Det gjelder samtidig alle transportformer når du er ute og reiser - sjekk at selskapene er i henhold til de sikkerhetskravene man ønsker.

- Hva med reisende til Nepal, hvor alle lokale flyselskap er svartelistet?

- Luftfart er jo sikkert, og jeg tror det er tryggere å fly enn å kjøre buss langs fjellveiene i Nepal. Men sjekk opp om flyselskap tilhører IATA eller de kommersielle alliansene som finnes - der er det egne kvalitetskrav for at flyselskapene får være med.