Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Tenk deg om, minister!

Pengemennene i norsk næringsliv advarer utenriksminister Knut Vollebæk før han reiser til Kina sammen med kongen. De frykter at han vil fokusere på menneskerettigheter framfor norske næringsinteresser under besøket.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den nyutnevnte utenriksminister Knut Vollebæk hever menneskerettighetsfanen høyt når han nå flyr ut på sin første tur i embeds medfør. Han proklamerte på en pressekonferanse mandag at i samtalene med kinesiske myndigheter vil menneskerettigheter komme foran næringsinteresser.

Diderik Schnitler, Kværner-direktør og tidligere leder for NHO, advarer mot for sterk vektlegging av menneskerettigheter.
- Generelt vil jeg si at hvis menneskerettigheter flagges altfor ensidig, kan det skade. Men jeg regner med at det vil bli en balanse, og at regjeringen har tatt høyde for det i sitt utspill, sier Kværner-direktøren til Dagbladet.

Kværner har kontrakter for mange milliarder kroner i Kina.

Kvinnefritt

Næringslivsdelegasjonen til Kina er kvinnefri sone. Blant de 51 representantene finnes ikke en eneste dame. Utenriksdepartementet opplyser at det er Norges Eksportråd som har hatt hovedansvaret for utvelgelsen av hvem som skulle være med til Kina.

De eksportrettede og tunge bedriftene i Norge er organisert i NHO. Jon Vea, direktør for internasjonal avdeling i organisasjonen, er kritisk til Knut Vollebæks utspill.

Men han håper og tror at utenriksministeren er så diplomatisk dreven at han ikke vil gå til frontalangrep mot de kinesiske myndighetene.

- Vi hever jo øyenbrynene når Vollebæk forut for reisen til Kina sier at menneskerettigheter vil kunne få forrang før næringsinteresser. Det er et ganske sterkt signal som næringslivet tar alvorlig. Men utgangspunket for å ha med en så stor næringslivsdelegasjon, må jo være å skape nye prosjekter i Kina, sier Jon Vea.

Han har vært ansvarlig for å jobbe fram NHOs strategi når det gjelder menneskerettigheter og næringsliv.

Konflikter

Direktøren innrømmer at det kan oppstå konflikter mellom mammon og menneskerettigheter.

- Men NHO og andre representanter for næringslivet er overrasket over at Knut Vollebæk går så langt i sine uttalelser. Hvis regjeringen er så direkte at den støter vertskapet, vet vi fra tidligere tilfeller at kineserne reagerer krast, sier direktør Jon Vea.

NHO har utarbeidet en sjekkliste for menneskerettigheter i samarbeid med Amnesty. Den er en veiledning for bedrifter som jobber i land hvor menneskerettigheter krenkes.

Statoilsjef Harald Norvik er forsiktig i sine uttalelser før avreise.
- At regjeringen nå tar opp menneskerettighetsspørsmål under besøket i Kina, er i tråd med hvordan Norge tidligere har profilert seg. Det er ikke naturlig at Statoil har noen rolle på dette området under det offisielle besøket i Kina der jeg deltar i næringslivsdelegasjonen, sier konsernsjefen i Statoil.

Konsekvenser

Administrerende direktør i Norges Rederiforbund, Rolf Sæter, håper utenriksministeren legger vekt på dialog.
- Jeg ser ikke bort fra at Knut Vollebæks utspill vil ha konsekvenser for norske næringslivsinteresser. Det er klart en så høy profil som utenriksministeren nå fører, ikke er risikofritt i noen land, sier Rolf Sæter.

Hele Norges coronakart