Tenk hvis...

...Mohammed Atta ble arrestert 9. september i fjor.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

NEW YORK (Dagbladet.no): Et år etter terroraksjonene mot tvillingtårnene og Pentagon, dreier de fleste kommentarene seg rimeligvis om hvordan verden forandret eller ikke forandret seg 11. september 2001.

Vi omtaler ugjerningen som om den måtte komme og leser hendelsen i etterpåklokskapens kranke lys, slik det vel heter. Men siden samfunnshendelser etter alle solemerker er resultat av tilfeldigheter og nødvendigheter i en uoversiktlig vev, kan det også være nyttig å tenke seg en alternativ fortid.

Hvis terroristene var blitt avslørt og arrestert 9. september i fjor, ville det blitt erklært krig mot terrorismen? Ville verden stilt seg bak bombing av Afghanistan? Kanskje USA ville nøyd seg med kraftig opptrappet politietterforskning, press på Saudi-Arabia og Pakistan og internasjonal aksjon for å strupe pengestrømmen til Osama bin Laden. Resultatet? Antakelig større pusterom for al-Qaida enn organisasjonen har i dag. Men færre inngrep i borgerlige rettigheter.

Hvis London var bombemålet og 2.200 briter ble drept? Ville europeiske intellektuelle forklart oss at terroren var resultat av fattigdom og undertrykkelse av palestinerne? Ville Nato anvendt paragraf 5 om kollektivt selvforsvar? Ville USA ha mobilisert?

Hvis bin Laden var kommet langt nok i sine massedrapsplaner til å detonere en skitten bombe i stedet for å kapre fire passasjerfly? Ville palestinere jublet i flyktningeleirene? Ville biskop Stålsett protestert mot bombing av terrorredene i Afghanistan?

I NEW YORK: Helge Øgrim er vaktsjef i Dagbladet.no, og tidligere USA-korrespondent for NTB. Fram til 11. september vil han fra New York oppsummere året som er gått etter terrorangrepene mot USA.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer