«Tenk ikke på hva som er best for Norge»

Dagbladet møtte Dalai Lama. Han sier han ikke har noe å si til Børge Brende eller Olemic Thommessen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

RIGA (Dagbladet): Med en sikkerhetsvakt i den ene armen og en annen støttespiller i den andre går Dalai Lama med små skritt inn på flyplassen i Riga. Han er på vei til Norge, men tar seg tid til et intervju med Dagbladet i et møterom på VIP-terminalen. Fredsprisvinneren er godt kjent med kontroversen rundt hans besøk i Norge, og at regjeringen og stortingspresidenten ikke vil møte ham disse dagene.

- Er det riktig av Norske myndigheter å bøye av for kinesisk press på denne måten?

- Det er vanskelig med spørsmål om rett eller galt. Det handler om hvor man står. Det er litt som med religion. De som tror på en skaper kan være fornøyd med det. De som ikke tror er fornøyd med det. For noen kan det være riktig å ikke møte meg på grunn av nasjonale interesser. Nasjonens interesser er ofte svært viktige. Men andre sier at Dalai Lama - en nobelprisvinner - ikke kan gjøre stor skade, og at det ikke er noe galt å møte meg. Da er det riktig valg for dem, siert han.

- Men når pragmatiske løsninger kræsjer med prinsipper. Hva er det da riktig å gjøre?

- Vi står overfor en moralsk krise i verden. Vi må alle tenke seriøst gjennom disse tingene. Men slike ting er ikke lett. Vi må alle gjøre en innsats for å følge det som er moralsk riktig, både i politikk, forretninger og i skoleverket.

Dalai Lama mener Kina tillater seg å herse mer med Norge enn med andre land fordi vi er så små.

- Norge er ikke som Amerika. Norge er et lite land som ikke utgjør noen trussel. De legger seg mer opp i en uttalelse fra et lite land uten makt. Hadde dette kommet fra en stormakt hadde de vært mer forsiktige.

Det hvite hus Han er blitt vant med å måtte forholde seg til at Kina bruker sine økonomiske muskler til å presse regjeringer til ikke å møte ham. Heller ikke i Latvia møtte han representanter for regjeringen.

- Biskop Tutu sa til meg en gang at før han fikk fredsprisen var det vanskelig å få kontakt med Det hvite hus. Men fredsprisen endret dette og gjorde at han når som helst kunne besøke Det hvite hus. For meg er det blitt stikk motsatt. Etter fredsprisen er det blitt stadig vanskeligere for meg å treffe regjeringssjefer.

Men så legger han til:

- Det gjør ikke så mye. Det er mye viktigere å treffe folk enn å treffe regjeringer. Mennesker kan gjøre mye. Regjeringer kan ikke gjøre så mye. Hvis jeg hadde en politisk agenda jeg ville fremme for den norske regjeringen hadde det vært trist at de ikke vil møtte meg. Men jeg har ingen ting slikt å komme med, sier han og ler.

Ikke noe å si Han forteller at noe av det viktigste for ham med besøket til Norge er å promotere menneskeverd og få folk til å se utover seg selv og sitt eget land.

<strong>Farvell:</strong> Dalai Lama hilste på alle da han tok farvel med Latvia og satte kursen mot Oslo. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
Farvell: Dalai Lama hilste på alle da han tok farvel med Latvia og satte kursen mot Oslo. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

- Når vi når 7 milliarder mennesker på kloden så tenk ikke på hva som er best for Norge, men på hva som er best for menneskeheten. Kina må også starte å tenke på den måten. Hva som er best for menneskeheten er mye viktigere enn hva som er best for det enkelte land. Selv i Afrika, ja i alle land må vi tenke på den måten. Vi må jobbe sammen alle sammen, sier han.

Stortingspresident Olemic Thommessen (H) og utenriksminister Børge Brende (H) var begge aktive støttespillere for Tibet. Brende var medlem og Thommessen ledet Stortingets Tibet-komité. Nå vil ingen av dem møte fredsprisvinneren og den åndelige lederen for det folket de tidligere så helhjertet støttet. De setter hensynet til Norge og vårt forhold til Kina høyest.

- Jeg har ingen ting å si til dem. Det er deres valg om de vil møte meg eller ikke. Alle må gjøre sine egne valg, sier Dalai Lama til Dagbladet.

<strong>Velkommen:</strong> Dalai Lama blir ønsket velkommen på Gardermoen.
Foto: Nina Hansen / Dagbladet
Velkommen: Dalai Lama blir ønsket velkommen på Gardermoen. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer