Tenk nytt

Selv om arbeidsløsheten kommer til å øke noe, er det fortsatt vanskelig å skaffe folk til visse jobber. Trenden er karriereendring. 400 000 arbeidstakere skifter jobb hvert år.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Konserndirektør Truls Frogner i vikarbyrået Manpower mener det er tvingende nødvendig å tenke nytt i et arbeidsmarked som er mer uforutsigbart enn på lenge.

Ingen krise

- Det er ikke snakk om noen krise selv om oljeprisen er rekordlav og rentene høye. Men mange vil nok bli mer forsiktige med å ansette folk fast. En annen trend er at mange bedrifter nå vil bruke tida på etter- og videreutdanning til konjunkturene snur, tror Frogner. Han minner om at A/S Norge har hatt en helt spesiell vekst de siste fem årene. Nå må vi ikke miste fatningen, advarer han.

- Vi har faktisk et mer livlig og fleksibelt arbeidsliv enn vi kan få inntrykk av. Evne til å lære og lære er nøkkelen, sier Frogner.

Ingen advarsel

Det er særlig innen bygg- og anlegg, oljevirksomhet, varehandel og tjeneste-ytende næringer at arbeidsløsheten kan vokse i månedene som kommer. Også offentlig sektor kan få problemer. Likevel vil ikke forskningssjef Nils Martin Stølen i Statistisk sentralbyrå advare ungdom mot å utdanne seg innen disse yrkene som nå.

- Konjunkturene svinger fort. Når ungdommene er ferdigutdannet, kan det være stor etterspørsel igjen, sier Stølen. Hans råd til ungdom er å satse på fagutdanning og helse. - Utfra utdanningseksplosjonen vi har hatt på slutten av 80-tallet, er vi i ferd med å nærme oss et punkt hvor vi ikke trenger så mange flere med høyere utdanning, sier Stølen.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer