- Tenk om det hadde sittet tre mann i en iglo på et av møtestedene

Jarle Andhøy forklarer hvorfor han og besetningen dro til Antarktis nok en gang.

VOKTES: Mannskapet på «Berserk» ligger til kai i den chilenske havnebyen Puerto Williams, der de bevoktes av marinepersonell. F.v. argentinske Manuel Hernández, newzealandske Busby Noble, Samuel Massie, den russiske kapteinen Sergej og ekspedisjonsleder Jarle Andhøy. Foto: TORBJØRN GRØNNING / DAGBLADET
VOKTES: Mannskapet på «Berserk» ligger til kai i den chilenske havnebyen Puerto Williams, der de bevoktes av marinepersonell. F.v. argentinske Manuel Hernández, newzealandske Busby Noble, Samuel Massie, den russiske kapteinen Sergej og ekspedisjonsleder Jarle Andhøy. Foto: TORBJØRN GRØNNING / DAGBLADETVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

PUERTO WILLIAMS / OSLO (Dagbladet): - Her vi ligger nå, kan det bli mye «vikingos locos» (sp. «gærne vikinger», red.anm.), sier Jarle Andhøy til Dagbladet.

Dagbladet møter ekspedisjonsleder Andhøy og de fire andre besetningsmedlemmene på «Berserk» (tidl. «Nilaya»), som holdes tilbake på marinebasen i den chilenske byen Puerto Williams. Der har de ligget fortøyd til kai siden lørdag kveld, og det er uvisst når de kan dra videre.

Fullt alvor Den spøkefulle tonen til tross - Andhøy undestreker at jakten på sannheten om hva som skjedde med den første «Berserk»-båten for over et år siden, er fullt alvor.

- Tenk om det hadde sittet tre mann i en iglo på et av møtestedene? Vi måtte reise for å se om vi fant svar, sier Andhøy.

Ekspedisjonslederen akter nå å jobbe videre gjennom det norske Utenriksdepartementet for å komme til bunns i mysteriet, etter at letingen i Antarktis ikke ga svar på hva som skjedde med de tre savnede besetningsmedlemmene, som antas omkommet.

AVSKÅRET AV MARINEN: Nydøpte «Berserk» ble avskåret av chilensk marine lørdag kveld, etter ordre fra landets politi - som igjen handlet på grunnlag av en newzealandsk bekymringsmelding. Foto: CHILENSK MARINE
AVSKÅRET AV MARINEN: Nydøpte «Berserk» ble avskåret av chilensk marine lørdag kveld, etter ordre fra landets politi - som igjen handlet på grunnlag av en newzealandsk bekymringsmelding. Foto: CHILENSK MARINE Vis mer

- Men nå har vi iallfall gjort det vi kunne, fastslår Andhøy.

Bekymringsmelding «Berserk» ble avskåret av marineskipet «General Holles» etter anmodning fra chilensk politi - som i sin tur handlet etter å ha fått en bekymringsmelding fra newzealandske myndigheter.

New Zealands utenriksdepartement er bekymret for Busby Noble, som deltar på ekspedisjonen ute identifikasjonspapirer. Myndighetene i hjemlandet frykter han er blitt med mot sin vilje, og varslet derfor Chile - som altså gikk til aksjon lørdag kveld.

Saken er nå under politietterforskning i Chile. Imens bistår New Zealands utenriksstasjon i landet Noble, men det er uvisst når «Berserk» eventuelt får reise videre.

- Ville ikke skape vansker - Jeg er ikke noe kidnappingsoffer! slår maorikriger Noble fast med sin voldsomme røst.

Ekspedisjonen har tidligere forklart at Nobles deltakelse på turen var uplanlagt.

BORDET: Væpnet personell fra chilensk marine bordet «Berserk», men siden er mannskapet blitt godt behandlet, forteller de. Foto: CHILENSK MARINE
BORDET: Væpnet personell fra chilensk marine bordet «Berserk», men siden er mannskapet blitt godt behandlet, forteller de. Foto: CHILENSK MARINE Vis mer

- Jeg lå og sov om bord i båten, og da jeg så at vi var ute på sjøen, ville jeg ikke skape vansker for Jarle ved å be ham snu, sier Noble.

- Har du vært vennen min i fem minutter, er du vennen min for evig, og Jarle og jeg er brødre. Han tar godt vare på meg.

New Zealand har hele tida vært motstander av ekspedisjonen, som la ut på reisen uten tillatelse fra landets myndigheter.

I tillegg til spørsmålet rundt Noble er det også usikkerhet knyttet til at båten plutselig skiftet navn fra «Nilaya» til «Berserk». Ifølge ekspedisjonen jobbes det med å få papirarbeidet i orden.

Uvisst Andhøy og mannskapet har hele tida gitt uttrykk for at de blir godt behandlet av marinevaktene, men har så langt avslått tilbudet om en dusj, fordi de av ulike grunner ikke ønsker eller kan gå i land fra båten.

- IKKE KIDNAPPET: Busby Noble avviser på det sterkeste at han er kidnappet av «Berserk»-ekspedisjonen. - Jarle og jeg er brødre, sier han. Foto: CHILENSK MARINE
- IKKE KIDNAPPET: Busby Noble avviser på det sterkeste at han er kidnappet av «Berserk»-ekspedisjonen. - Jarle og jeg er brødre, sier han. Foto: CHILENSK MARINE Vis mer

Chilensk marine og ekspedisjonen har tidligere gitt uttrykk for at det kunne ta «noen dager» å få avklart situasjonen.

- Så langt er det ikke skjedd noe nytt i så måte, sier ekspedisjonens talsmann Rune «Supern» Olsgaard til Dagbladet.