«Tenk om Magnus Carlsen hadde spilt dette trekket, det hadde vært tidenes sjakkspill»

Houdinis oppvisninger i en leilighet i Stockholm fører til nerdefest på nettet.

HØYT NIVÅ: Houdini spiller 43. c6 og slår Rybka tidligere i dag. Turneringen mellom sjakkprogrammer som norske Martin Thoresen arrangerer har frambragt mye stor sjakk. Neste runde starter om fem dager. Faksimile: TCEC-chess.org
HØYT NIVÅ: Houdini spiller 43. c6 og slår Rybka tidligere i dag. Turneringen mellom sjakkprogrammer som norske Martin Thoresen arrangerer har frambragt mye stor sjakk. Neste runde starter om fem dager. Faksimile: TCEC-chess.orgVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I en leilighet i Stockholm pågår nå en kamp mellom to sjakkprogrammer som følges av tusenvis av interesserte på nettet. Gratisprogrammet Houdini leder over betalprogrammet Rybka (betyr «liten fisk» på russisk) i en kamp som går over 40 partier.

Nivået på kampen er skyhøyt. Trekk ingen stormestere er i stand til å analysere seg fram til, spilles på løpende bånd. Svært få - om noen - er i stand til å forstå hvilke varianter programmene spiller. Det er ofte umulig å finne ut om eller når Houdini eller Rybka gjør feil.

Fulgte Carlsen Det er nordmannen Martin Thoresen (29) som står bak turneringen som går under navnet Thoresen Chess Engines Competition (TCEC). Partiene utspiller seg på Thoresens hjemmebygde PC og publiseres fortløpende på hjemmesida hans og Chessbomb. Sjakkinteresserte følger spent med og diskuterer.

- Jeg var egentlig ikke så interessert i sjakk, men jeg fulgte med på Magnus Carlsen i 2005 da han spilte World Cup i Russland. Etter det var jeg interessert i å finne sjakkpogrammer for å analysere partiene. Da oppdaget jeg at det var rankinglister for sjakkprogrammer, og jeg bidro også i arbeidet med å vurdere hvilke programmer som var best før jeg laget min egen turnering, forteller Thoresen til Dagbladet på telefon fra Stockholm.

ARRANGØR: Martin Thoresen fra Halden arrangerer turneringen fra leiligheten sin i Stockholm. Foto: Prviat
ARRANGØR: Martin Thoresen fra Halden arrangerer turneringen fra leiligheten sin i Stockholm. Foto: Prviat Vis mer

I vurderingen av sjakkprogrammene ble det spilt tusenvis av partier ingen brydde seg noe om å se gjennom, det var kun resultatene som telte. Dermed startet Thoresen sin egen turnering der sjakkprogrammene får god tid til å tenke (150 minutter hver pluss 30 sekunder per trekk) og konkurrerer om å vinne hans egen turnering, der partiene står i sentrum.

- Begrenset hva man forstår Turneringen er bygget opp som et seriesystem med seks divisjoner - det er seks sjakkprogrammer i hver divisjon. De to beste i den øverste divisjonen går til et sluttspill der de konkurrerer over 40 partier om å bli vinner av TCEC. Første sesong er i praksis over, siden Houdini leder 21,5-16,5 over Rybka etter 38 partier. De to siste partiene spilles i kveld.

- Selv Magnus Carlsen er relativt svak i forhold til programmene som spiller i finalen. Det er begrenset hva en spiller kan forstå av hvordan de spiller, sier Thoresen.

Tidligere i dag var tilskuerne lamslått av kvalieten da Houdini fullstendig kledde av Rybka i parti 37 i finalen. Trekket 43. c6 fant ingen andre sjakkprogrammer som analyserte posisjonen, ei heller noen av de sjakkinteresserte som fulgte med.

KNUST: Garry Kasparov blir slått av IBMs Deep Blue i 1997. IBM-tekniker Joseph Hoane (høyre) flytter for datamaskinen. Foto: AFP PHOTO/Stan HONDA/Scanpix
KNUST: Garry Kasparov blir slått av IBMs Deep Blue i 1997. IBM-tekniker Joseph Hoane (høyre) flytter for datamaskinen. Foto: AFP PHOTO/Stan HONDA/Scanpix Vis mer

I chatten kom følgende meldinger: «Tenk om Carlsen og Kramnik spilte dette partiet - det ville vært årtusenets parti». «Ikke mange kan forstå dette, det er bare å beundre og følge med».

Kasparov-tap i 97 Den store merkedagen for maskin mot menneske i sjakk kom allerede i 1997. Da tapte Gary Kasparov, kanskje tidenes beste sjakkspiller, for IBMs supermaskin Deep Blue. Kasparov anklaget datamaskinen for juks, men til ingen nytte. Det siste partiet tapte Kasparov på 19 trekk. Det mest ydmykende tapet i karrieren hans.

Dagens sjakkprogrammer analyserer færre trekk i sekundet enn Deep Blue, men programmene har gjort store framskritt når det gjelder å analysere posisjoner og vurdere dem opp mot hverandre. I dag regner man med at de beste sjakkprogrammene har en ELO-rating på 3200-3300. Magnus Carlsens høyeste rating, som er tidenes nest høyeste rating noen spiller har oppnådd, er 2826.

Fortsatt er det langt større interesse for turneringer der svake mennesker gjør feil under press, blir stressa, får influensa og har dårlige dager på jobben, enn Martin Thoresens dataturneringer. Men stadig flere får øynene opp for de turneringene som utspiller seg på et langt høyere nivå.

HISTORISK: Dette var første gang en datamaskin klarte å slå en verdensmester over flere partier. Deep Blue vant et parti året før, men tapte over seks partier. Foto: AP Photo/Scanpix
HISTORISK: Dette var første gang en datamaskin klarte å slå en verdensmester over flere partier. Deep Blue vant et parti året før, men tapte over seks partier. Foto: AP Photo/Scanpix Vis mer

- I neste sesong, som begynner 11. februar, blir det noe lavere nivå i de laveste divisjonene. Der gjør programmene småfeil og man skjønner mer hva de prøver å få til. Jeg synes det er artig å se «svake» programmer spille, siden det ofte er umulig å se hvor de beste programmene gjør feil siden alle trekk ser logiske ut, sier Thoresen.

Her kan du følge innspurten i første sesong i TCEC.

STOCKHOLM: I denne hjemmebygde PCen uspilles «verdens beste sjakkturnering» TCEC. Foto: Privat
STOCKHOLM: I denne hjemmebygde PCen uspilles «verdens beste sjakkturnering» TCEC. Foto: Privat Vis mer