Tenk om ungdom flest bare ikke bryr seg?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Det var en ung student som ringte fra en høyskole. Han holdt på med et prosjekt om førstegangsvelgere. Hypotesen var at stadig færre unge stemte ved valg. Hva mente jeg; var valgdeltakelsen for lav? Hva skyldtes det? Hvordan kunne politikere lokke de unge tilbake til stemmeurnene?

Jeg stoppet ham allerede etter første spørsmål. Hva er valgdeltakelsen for tida? 50 prosent? Ja vel, i stortingsvalg eller kommunevalg? Er den fallende? Hvordan er den i forhold til resten av befolkningen og land vi kan sammenlikne oss med?

Jeg hørte han ble matt av alle disse motspørsmålene som han ikke hadde svar på. Kunne jeg ikke for pokker bare gi et enkelt svar på et enkelt spørsmål? Jeg hørtes vel ut som en overansvarlig Høyre-politiker med alle mine forbehold. Ikke rart 18-åringer falt av lasset.

Det politisk korrekte svaret er at ungdom engasjerer seg i saker, ikke partier. De går i demonstrasjonstog mot oljeboring i nord og for boikott av Israel. Det er derfor ikke et mysterium hvorfor SV ivrer for å senke stemmealderen til 16 år. Det gjelder å fange dem før pragmatismen tar dem, før de begynner å tenke mer på skatt enn på torsk.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer