Tenk om ungdom flest bare ikke bryr seg?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Det var en ung student som ringte fra en høyskole. Han holdt på med et prosjekt om førstegangsvelgere. Hypotesen var at stadig færre unge stemte ved valg. Hva mente jeg; var valgdeltakelsen for lav? Hva skyldtes det? Hvordan kunne politikere lokke de unge tilbake til stemmeurnene?

Jeg stoppet ham allerede etter første spørsmål. Hva er valgdeltakelsen for tida? 50 prosent? Ja vel, i stortingsvalg eller kommunevalg? Er den fallende? Hvordan er den i forhold til resten av befolkningen og land vi kan sammenlikne oss med?

Jeg hørte han ble matt av alle disse motspørsmålene som han ikke hadde svar på. Kunne jeg ikke for pokker bare gi et enkelt svar på et enkelt spørsmål? Jeg hørtes vel ut som en overansvarlig Høyre-politiker med alle mine forbehold. Ikke rart 18-åringer falt av lasset.

Det politisk korrekte svaret er at ungdom engasjerer seg i saker, ikke partier. De går i demonstrasjonstog mot oljeboring i nord og for boikott av Israel. Det er derfor ikke et mysterium hvorfor SV ivrer for å senke stemmealderen til 16 år. Det gjelder å fange dem før pragmatismen tar dem, før de begynner å tenke mer på skatt enn på torsk.

Det korrekte svaret er at ungdom føler avmakt, og ingen politikere snakker til dem. Jo da, Jens og Erna er på Facebook, og her forleden morgen kvitret utdanningsministeren at han var på vei til jobben uten at noen lederskribenter kastet seg over tastaturet. Twitter er uansett bortkastet i jakten på de unge. Det er det foretrukne sosiale medium for førtiser som tror de er med. Den eneste grunnen til at Stoltenbergs famøse 1. mai tale i fjor ble en hit på YouTube var at statsministeren fremsto som mindre edruelig og mer omtrentlig enn vanlig.

Men tenk om det ikke er sant? Tenk om ungdom flest bare ikke bryr seg, at de er for selvopptatte og uinformerte til å engasjere seg i noe som helst før de plutselig sitter der med boliggjeld og en dårlig betalt jobb og må innse at de aldri blir kjendiser, eller en gang noe i media? Tenk om de er som små Jan Thomaser alle sammen, som vet navnet på hvert klesmerke, men ikke på statsministeren?

For det fins nok av ting som angår unge uten at de trenger å lenke seg fast, eller kaste seg i zodiacen. Synes unge det er greit at det ikke fins en sosial boligpolitikk som gjør det mulig å skaffe seg et sted å bo? Er det OK at jenter skal ha brorparten av foreldrepermisjonen? Eller at kjønn skal avgjøre hvor mye du tjener og legning om du får gifte deg? Skal andre bestemme om du får sjekke om barnet i magen din er friskt? Hva synes du om at klassekameraten din ikke får jobb fordi han heter Ali?

Den enkle løsningen er å gjøre det enklere å stemme. Bruk Internett og sms. Men det er heller ingen garanti. De unge raste da rapperen Vinny røyk ut av Det store korslaget. Men sånn går det, som programlederne sa, når du ikke bruker stemmen din.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer