-  Tenk på barna i Afrika

Ungdomsbladet Spirit ber ungdom tenke på fengselsfugler og barna i Afrika hvis de sliter med å slanke seg. Ikke ment alvorlig, mener redaktøren.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

 Jo mindre magen er vant til å få, jo mindre vil den kreve. Fengselsfugler har klart seg i to-tre måneder på fastekurer bestående av bare vann og mineralblandinger. Kan de, kan du.

 For motivasjon på sultne dager kan du tenke på de fattige barna i Afrika, som nå får mer mat fordi du spiser mindre -  eller bikinien/badebuksa du vil inn i.

 Ha mye sex. Det gjør underverker med selvfølelsen, og ikke minst gjør det underverker for jenter som ikke helt klarer å fylle ut bikinitoppen. Seksuell opphisselse gir svulmende bryster, så sørg for å være småkåt hele tida.

Dette er noen av slanketipsene i artikkelen «Fast i fisken» i ungdomsbladet Spirit.

-  Ironisk ment

-  Jeg tror de fleste i vår målgruppe skjønner ironien i artikkelen. Vi har dratt det så langt mot det ekstreme at de bør ta poenget vårt, sier redaktør Thomas Talseth til Dagbladet.

Spirit er et gratis månedsmagasin som kommer ut i et opplag på 70 000 eksemplarer. Det står i stativer i butikker, og sendes også til videregående skoler. På nettsida si beskriver de seg selv som «noe så sjeldent som et gratisblad du kan ta på alvor».

-  Hvis ikke vi hadde trodd at leserne skjønner ironien, hadde vi ikke trykt saken, sier Talseth.

Redaktøren sier at Spirit ikke lager forbrukersaker på slanking og kropp, og at denne var en harselas over tipsguidene som florerer i andre ungdomsblader.

-  Satiriske artikler som denne vurderes alltid spesielt nøye hos oss, og denne har til og med en fotnote som informerer om at disse «slanketipsene» til sjuende og sist gjør deg tykkere. Ingen som leser artikkelen nøye vil ta tipsene alvorlig, sier Talseth.

Rasende ungdom

Lydia Gilliet (16) fikk sjokk da hun leste slankeartikkelen i bladet.

-  Jeg trodde det var tull. Det er helt forferdelig. Det er ikke rart folk får spiseforstyrrelser. Det er mange nok ungdommer som har dårligere selvbilde enn de skulle hatt, sier hun til Agderposten.

Kameraten Martin Bertheussen (19) er enig i at bladet gikk over streken.

-  Jeg ble fly forbanna da jeg leste artikkelen. Det er sykt at dette kommer på trykk. Det er skoleungdommer som leser bladet, ikke voksne folk, sier han til avisa.

ØKT SLANKEPRESS: Robin Johansson, Lydia Gilliet, Lars Konings, Martin Bertheussen og Randi Konings mener artikkelen bare vil føre til mer slankepress.