Tenk på et tall

Oslo Børs falt for ellevte gang på tolv dager. Teknologiaksjene ble fredagens tapere etter at Microsoft sendte ut dårlige vibrasjoner.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

2001 har vært en eksepsjonelt år. Kurshistorien kjenner alle: Bølger av dårlige nyheter har fosset over investorene, og spådommer om at bunnen er nådd er gjentatt til det kjedsommelige. Konsekvensen er at ingen lenger hører på spådommene.

Manglende gjennomslagskraft for investeringsbankene og deres analytikere har etter hvert blitt et problem for meglerbransjens omdømme. I USA er det derfor innført strenge restriksjoner på handel i aksjer som analytikerne har dekning på.

Kritikken som rettes mot analytikerne, fortoner seg i disse dager som "å rette baker for smed". Denne uken har en haug med amerikanske, og noen få norske, lagt frem resultater for andre kvartal. Som man kunne vente havner majoriteten på eller litt over forventningene. (Det skulle forresten bare mangle, ettersom selskapene behørig har varslet og guidet på forhånd!)

Derfor var det på forhånd knyttet største forventning til hva selskapene sier om fremtiden.

Fremtiden vil imidlertid svært få selskaper ha noen mening om. Det vil si: På kort sikt, i denne sammenhengen tredje og fjerde kvartal, er det lite rettledning å få. For neste år derimot er det ventet vekst og bedre tider.

Vanligvis er det slik at usikkerheten er større desto lenger frem i tiden man beveger seg, men i disse dager opplever man altså at selskapene er mer bastante om det som kan skje i 2002 enn i de nærmeste månedene!

Som alt annet har også dette en forklaring: Selv om selskapene ikke sier det, er det nok renteeffekten alle venter på. Den amerikanske sentralbanksjefen Alan Greenspan har kuttet renten seks ganger i år og med det barbert renten med hele 2,75 prosentpoeng. Mer kan komme.

Det tar imidlertid tid før denne effekten får gjennomslag. Kanskje opp til 12 måneder. Det første kuttet fra Federal Reserve fant for øvrig sted allerede den 3. januar i år.

Toneangivende aksjeindekser har vært og vil sikkert komme til å være under press den nærmeste tiden. Likevel holder de amerikanske aksjeindeksene seg over bunnivåene fra slutten av mars i år.

Hovedindeksen på Oslo Børs falt med 0,36 prosent fredag. Teknologiindeksen var svakeste delindeks med et fall på 1,9 prosent. Microsoft sendte i går ut et resultatvarsel, og en rekke meglerhus har nedjustert og nedgradert Bill Gates' stolthet i løpet av fredag. Siden selskapet la frem tall først etter børsstengning i USA torsdag, åpnet også de amerikanske markedene ned fredag.

De tre mest omsatte selskapene - Opticom, Statoil og Norsk Hydro - kunne faktisk alle vise til bare en marginal kursoppgang.

Stemningen for oljerelaterte aksjer er i ferde med å endre seg etter en mer eller mindre sammenhengende nedtur siden midten av juni. OPEC ser nå ut til å ta affære og signaliserer at det kan komme et kutt på opp til 1 million fat per dag før det ordinære møtet i september. Det løftet både Statoil og andre oljerelaterte aksjer fredag.

Telekom var imidlertid under hardt press som følge av begredelige resultater fra Nortel Networks. Selskapet opplyste at det ikke venter vekst i investeringene i telekomsektoren før i andre halvår 2002. Heller ikke Nortel ville gi "guidance" på kort sikt.

Telenor ramlet 2,9 prosent til 36,80 kroner.

Tomra og RCL var andre indekstunge aksjer som bidro til å trekke hovedindeksen ned fredag. For uken under ett falt hovedindeksen med 1,36 prosent. Siden første handledag i juli har indeksen falt med 5,17 prosent.

Artikkelen er produsert i samarbeid med Finanskanalen.no.